Petek, 26 april 2024
Iskanje

Priznanje Danijelu Čotarju in otroškemu zboru F.B. Sedej

30. mar. 2016 | 19:45
Dark Theme

V Kulturnem centru Lojze Bratuž v Gorici bodo v petek, 8. aprila, ob 20. uri podelili 12. Priznanje Kazimir Humar. Zveza slovenske katoliške posvete, Kulturni center Lojze Bratuž in Združenje cerkvenih pevskih zborov Gorica podeljujejo priznanje na podlagi javnega razpisa. Priznanje se podeli društvom, organizacijam ali posameznikom za ustvarjalne dosežke, za pomemben prispevek k razvoju ljubiteljskih kulturnih dejavnosti, za publicistično delo in za izjemne dosežke pri organizacijskem delu na kulturnem področju. Letošnje priznanje prejmeta Danijel Čotar za dolgoletno nesebično delo v korist slovenske narodne skupnosti in otroški pevski zbor F.B. Sedej iz Števerjana ob 40-letnici delovanja. Na slovesnosti bodo nastopili otroški pevski zbor Emil Komel, ki ga vodi zborovodja Damijana Čevdek Jug, in gojenci Slovenskega centra za glasbeno vzgojo Emil Komel.
Danijel Čotar se je rodil leta 1943 v Tabru pri Dornberku. Leta 1952 se je z družino preselil v Gorico, kjer je dokončal osnovno in nižjo srednjo šolo. Študij je nadaljeval v Trstu na klasični gimnaziji in liceju. Leta 1968 je na katoliški univerzi v Piacenzi z odliko doktoriral iz agronomije in se specializiral v mlekarstvu in sirarstvu. Leta 1971 se je zaposlil pri deželni upravi na kmetijskem nadzorništvu v Vidmu, kjer je delal na oddelku za mlekarstvo in sirarstvo. Postal je največji izvedenec na tem področju v Furlaniji - Julijski krajini in nudil strokovno pomoč zadružnim mlekarnam po celi deželi. Vodil je številne izobraževalne tečaje in napisal obširno monografijo o siru Montasio. Strokovne članke o kmetijstvu je prispeval tudi za razne slovenske časopise. Za slovensko radijsko oddajo RAI Trst A je pripravljal oddaje o živinoreji in mlekarstvu. Aktivno se je vključil v razne slovenske kulturne in druge organizacije na Goriškem. Od leta 1975 sodeluje v odboru KTD in do leta 2015 je zastonjsko skrbel kot upravitelj za kočo sv. Jožefa v Žabnicah. Od leta 1978 sodeluje s skupino za slovenske oddaje pri radijski postaji Radio Spazio. Danijel Čotar je tudi odbornik kulturnega centra Lojze Bratuž. Leta 1993 je pristopil kot ustanovni član k zadrugi Goriška Mohorjeva in bil na občnih zborih izvoljen za predsednika nadzornega odbora. Pri Goriški Mohorjevi družbi je izdal dve knjigi - O sirarstvu in Ptičje kvarte.
Otroški pevski zbor F.B. Sedej iz Števerjana deluje nepretrgoma od oktobra 1975. V tistih letih se je čutila potreba po obnovi otroškega zbora, ki je deloval že vrsto let. Njegove korenine segajo celo v leta po prvi svetovni vojni, razvoj sestava je povezan z nastankom števerjanskega mešanega pevskega zbora. V tridesetih letih 20. stoletja je zbor vodil mladi Lojze Rožič. Kasneje je za otroški zbor skrbel mladi organist France Gravnar. Takoj po drugi svetovni vojni je v nelahkih razmerah učila otroke lepega petja učiteljica Ada Gabrovec, ki je za zbor skrbela do sedemdesetih let. Jeseni leta 1975 je skrb za otroški oz. mladinski zbor prevzela učiteljica Anka Černic. Leta 1990 je zborovodsko mesto zasedla Valentina Humar, sledila ji je leta 2003 Eliana Humar. Trenutno zbor vodi Martina Hlede. Zbor redno nastopa na revijah Mala Cecilijanka in Zlata grla, na praznikih in prireditvah v Števerjanu in v okoliških krajih. Otroški zbor je obeležil 40. obletnico nepretrganega delovanja s praznično glasbeno prireditvijo z naslovom Kako srce se veseli, ko lepa pesem zadoni.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava