Petek, 19 april 2024
Iskanje

»Nismo teroristi«

4. apr. 2016 | 18:41
Dark Theme

Približno 250 ljudi, v glavnem priseljencev iz Bangladeša, se je v nedeljo dopoldne udeležilo shoda proti terorizmu na Trgu Republike v Tržiču. Srečanje z mirovniškim sporočilom sta priredili dve bangladeševski združenji iz Tržiča.
»Če si musliman, to še ne pomeni, da podpiraš nasilje in da si terorist. Kdor ubija v imenu vere, ni musliman,« so poudarili prireditelji. »V svet hočemo ponesti mir, ne pa nasilja,« je poudaril Alì Polesal, glasnik bangladeševskega združenja iz Ulice Don Fanin. Med udeleženci so bili tudi muslimani iz Senegala, Somalije in še nekaterih severnoafriških držav; prisotna je bila le ena ženska iz Bangladeša, na trg je prišla skupaj z možem in sinom. »Ženske so ob tej uri doma, saj pripravljajo kosilo. Če bi se zbrali popoldne, bi jih bilo veliko več,« je pojasnil Alì Polesal, sicer prvi Bangladeševec, ki je v Tržiču zaključil višješolski študij na mestnem znanstvenem liceju.
Po zadnjih dogodkih v Bruslju in še pred tem v Parizu so postali odnosi med domačini in muslimani težavnejši tudi na Tržiškem. »Na socialnih omrežjih se pojavljajo kritični komentarji zlasti do muslimank, ki so pokrite. Sprašujejo nas, če smo na strani Islamske države, če smo teroristi; pred leti so na spraševali, če smo prijatelji Bin Ladna. Predsodki izhajajo iz nepoznavanja, zato so tovrstne manifestacije tako pomembne,« je še povedal Alì Polesal.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava