Petek, 19 april 2024
Iskanje

Zavrnili oživitev rajonov

16. jun. 2016 | 19:31
Dark Theme

Goriški občinski svet je na svoji seji 15. junija zavrnil peticijo za ponovno ustanovitev rajonskih svetov, ki so jo bili predlagali nekdanji predsedniki štirih rajonov in pod katero se je bilo podpisalo 987 občanov. Proti peticiji je namreč glasovalo 21 svetnikov desne sredine, medtem ko se je zanjo zavzelo enajst svetnikov leve sredine, štirje svetniki pa so se vzdržali: med le-temi je bil ob predstavnikih Gibanja petih zvezd tudi svetnik Demokratske stranke Oliviero Furlan.
Težko pa je reči, ali je to dokončni »ne« oživitvi rajonskih svetov, saj je goriški župan Ettore Romoli dal razumeti, da so vrata še nekoliko odprta, vendar morajo predlagatelji ponuditi drugačno razmejitev okrožij. »Predstavljena peticija je bila objektivno nesprejemljiva, saj je tudi opozicija, ki je glasovala zanjo, dejala, da se ne strinja, ker je opravljena razmejitev izločevala dober del mesta. Zato verjamem, da če se bo predstavilo bolj artikuliran projekt, ki bo bolj odgovarjal artikuliranosti mesta, bi ta lahko tudi naletel na ugoden sprejem. Odvisno bo od odločitve občinskega sveta, jaz sem eden od svetnikov kot vsi ostali, ne odločam, sinoči nisem niti sodeloval pri razpravi,« je v izjavi za Primorski dnevnik dejal župan Romoli.
Za svetnico Slovenske skupnosti Marilko Koršič je problem zapleten, ker je po njenih besedah župan načelno proti rajonom, kar je večkrat jasno povedal. Koršičeva opozarja, da so na občinski seji vsi rekli, da so rajoni potrebni, vendar so peticijo zavrnili. »Rekli so, da ne stoji pokonci zato, ker je mesto razdeljeno etnično. Njim ne gre to, da bi bili nekako trije »slovenski« in en »furlanski« rajon in da je ostali del mesta razdeljen na dva rajona. Vsi so rekli, da bi bilo lepo, da bi bilo zopet šest rajonov, ampak bi jih morali razmejiti drugače. Kako bi si oni to zamislili, gotovo ne nam v prid, ker so vsi poudarjali, da jim ne gre etnična razdelitev,« pravi Marilka Koršič, ki dodaja, da so predstavniki SSk pripravljeni na vsak pogovor in soočenje o predlogih. »Tudi mi bi lahko predlagali kaj drugega, ampak to moramo določiti skupaj in se posvetovati z bazo,« pravi Koršičeva.
V zvezi z glasovanjem v občinskem svetu pa je slovenski svetnik Demokratske stranke David Peterin v sporočilu za javnost obrazložil svoj glas za peticijo, čeprav je še vedno prepričan o nepotrebnosti rajonskih svetov v teko majhnem mestu, kot je Gorica. »V štirih letih goriška desnosredinska uprava ni predlagala, kako nadomestiti rajonske svete,« piše Peterin, za katerega je najhuje to, »da so sredstva, ki so se prihranila zaradi ukinitve rajonskih svetov (govori se, da je delovanje stalo skoraj 80.000 evrov letno) in tudi sredstva, ki so jih prej rajonski sveti porazdeljevali športnim in kulturnim organizacijam (približno 40.000 evrov letno), izginila.« Iz bivših budgetov rajonov in iz tega, kar se je prihranilo z njihovo ukinitvijo, bi torej kulturna in športna društva iz vsakega rajona morala prejemati 12.000 evrov dodatne podpore letno, a ta denar ni prišel. »Ker je tako, potem je bolje, ko bi delovali rajonski sveti, ki bi po predlogu peticije stali bistveno manj in bi neposredno podeljevali te prispevke društvom, saj se drugače izgubljajo v občinskem kolesju in pomanjkanju občutka desne sredine za vse, kar ni v središču mesta,« je prepričan Peterin.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava