Petek, 19 april 2024
Iskanje

Tržič, Ronke in Štarancan se ne bodo združili

20. jun. 2016 | 0:35
Dark Theme

Tržič, Ronke in Štarancan bodo še naprej samostojne občine. Predlog o združitvi treh občin in posledični ustanovitvi veleobčine s preko 50.000 prebivalci na referendumu ni prodrl.
Uresničile so se napovedi. Samo v Tržiču so zagovorniki združitve (63,94%) preglasili nasprotnike (36,06%). Med njimi je seveda bila tudi županja Silvia Altran, ki se je javno izrekla za združitev. V Ronkah in Štarancanu pa je le peščica volivcev odgovorila »da« na referendumsko vprašanje, ki se je glasilo: »Hočete, da se ustanovi nova občina z nazivom "Tržič Ronke Štarancan" s spojitvijo občin Tržič, Ronke in Štarancan z glavnim mestom v Tržiču?« Izid je zgovoren: v Ronkah je za združitev oddalo glas 19,66% občanov, proti pa 80,34%. V Štarancanu je za bilo 21,72% volivcev, proti pa 78,28%. Zmagovalca sta torej tudi župana Roberto Fontanot (Ronke) in Riccardo Marchesan (Štarancan), ki sta bila na čelu nasprotnikov združitve.
Referendum v Laškem je bil posvetovalne narave, kvorum ni bil odločilen: do spojitve treh občin bi prišlo samo v primeru, da bi se zanjo izrekla večina udeležencev referenduma v vseh treh občinah. Kar se ni zgodilo.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava