Petek, 19 april 2024
Iskanje

Na udaru starejši ljudje

9. avg. 2016 | 17:53
Dark Theme

Goljufi se poleti ne odpravljajo na dopust, ampak iščejo svoje žrtve zlasti med starostniki. Policisti opozarjajo, da tako na državni kot krajevni ravni narašča število goljufij, katerih tarče so ljudje nad 65. letom starosti. V celi Italiji je bilo lani ogoljufanih 15.000 starostnikov, največ primerov so sile javnega reda obravnavale v Piemontu, Lombardiji in Laciju. V Furlaniji Julijski krajini so lani našteli 237 goljufij, katerih žrtve so bili starostniki, kar je približno dvajset odstotkov več kot leta 2014. Za prvih šest mesecev letošnjega leta je podatek boljši, saj se je število goljufij znižalo za sedemnajst odstotkov.
Goljufi so razvili več tehnik, s katerimi opeharijo svoje žrtve. Policisti jih že dobro poznajo in pozivajo starostnike, naj bodo posebno pozorni, ko jih na domu obiščejo neznanci. Goljufi se oglasijo kot poštarji, ki morajo dostaviti kako pismo ali kak paket, kot duhovniki, ki bi radi blagoslovili hišo, včasih celo kot karabinjerji ali policisti, ki iščejo domnevne tatove ali roparje. V našem dnevniku smo ravno pred nekaj meseci poročali o lažnih karabinjerjih, ki sta obiskala žensko v severnem delu Gorice in jo prepričala, naj jima izroči denar, ki ga hrani na domu. Starostniki večkrat spustijo v stanovanja goljufe, ki jim dostavijo cvetje v imenu kakega prijatelja ali ki jim prinašajo domnevna darila zavoda INPS. Goljufi so običajno na delu v parih; medtem ko se eden pogovarja z žrtvijo, drugi išče dragocenosti in zlatnino po stanovanju.
Goriški policisti opozarjajo, da se goljufi radi približajo starostnikom, ki so komaj dvignili denar na pošti ali banki. Nagovorijo jih, kot da bi jih poznali. Trdijo, da so prijatelji njihovih sinov; včasih prepričujejo svoje žrtve, da je njihov sin doživel prometno nesrečo in da potrebuje denar za odvetnika.
Pred nekaj tedni se je goljuf pojavil v Jamljah. Domačinu je trdil, da je sin nekega inženirja, ki je nekoč delal v tržiški ladjedelnici; ker sam naj bi živel v Švici, je goljuf domačina zaprosil za denar za bencin, nazadnje mu je zaman skušal prodati še nekaj jaken. Na goljufe morajo biti zelo pozorni tudi avtomobilisti; ob znani prevari z razbitim vzvratnim ogledalcem, ki jih je bilo na Tržiškem v preteklih mesecih kar nekaj, so si nepridipravi v zadnjih časih izmislili tudi novo goljufijo lažnih prask na karoseriji.
Policisti pozivajo prebivalce vseh občin iz goriške pokrajine, naj takoj kličejo na interventno številko 113, ko pridejo v stik z goljufi. Vsak klic bo v pomoč policistom pri opravljanju njihovega dela. Seveda sta na razpolago tudi interventni številki karabinjerjev 112 in finančne straže 117.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava