Petek, 19 april 2024
Iskanje

Mestni pečat »paronu«, priznanje bivši valovki

23. jan. 2017 | 19:28
Dark Theme

V mestni palači v Gorici so včeraj počastili dva vrhunska športnika. Nekdanjemu košarkarju in trenerju Toninu Zorziju, ki je poznan v vzdevkom »paron«, so podelili srednjeveški pečat mesta, odbojkarica Francesca Devetag pa je prejela priznanje, ki »naj jo ob čestitkah za doslej dosežene cilje spodbuja k novim športnim dosežkom,« je na svečanosti poudaril župan Ettore Romoli.
»Prvo priznanje goriškim športnikom smo podelili pred tremi leti. Takrat ga je prejel Paolo Vittori, za njim sta prišla na vrsto Barbara Lah in Renato Bensa. Ko sem se leta 1953 preselil v Gorico, so vsi noreli nad košarko, posebno navdušeni so bili nad Zorzijem, ki je že leto kasneje odšel v Varese, kjer je postal eden izmed najboljših igralcev v Italiji,« je povedal Romoli. Sam Zorzi je nato ob prisotnosti deželnega predsednika zveze CONI Giorgia Brandolina pojasnil, da je v mladih letih živel za košarko: »Poleti leta 1950 smo cele dneve preživeli na igrišču, nikoli nam ni bilo dovolj igranja.« V Vareseju je igral do leta 1962, nakar je postal trener. Vodil je ekipe v Benetkah, Neaplju, Sieni, Pavii, Pesaru, Avellinu, Sassariju in tudi Gorici.
O Devetagovi je župan poudaril, da je odbojkarsko zrasla pri štandreškem Valu, zatem je tudi njo pot vodila po vsej Italiji. »Danes imam trideset let in že petnajst let igram odbojko. Doslej sem zamenjala enajst ekip. Mladinska prvenstva sem odigrala z Valom, nato sem eno leto igrala v Ločniku v okviru projekta Millenium, s katerim so si razna društva prizadevala, da bi z vzpostavitvijo sodelovanja delala čim bolj kakovostno. Pri šestnajstih letih sem sprejela vabilo Cluba Italia, v katerem so igrale najbolj perspektivne mlade igralke iz države. Zatem se je začela moja kariera v A-ligi,« je navedla Devetagova, ki trenutno igra v Monzi. »Gre za edino društvo v Evropi, ki ima svojo ekipo v A1-ligi tako med ženskami kot med moškimi. Nastalo je pred desetimi leti, potem ko so razna društva združila moči. Danes v okviru projekta Verovolley nastopa 72 ekip, v katerih igra preko 1700 otrok in mladih, ki jim namenjajo posebno pozornost, tako da je zanje šport tudi pomembna priložnost za druženje v zdravem okolju,« je povedala. Naj dodamo, da ravno pri moški ekipi v Monzi igra Števerjanec Jernej Terpin.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava