Četrtek, 25 april 2024
Iskanje

Collini in Černičeva snujeta zavezništvo

26. jan. 2017 | 17:54
Dark Theme

V goriški levi sredini so stekli pogovori za poenotenje koalicije v vidiku letošnjih občinskih volitev. V prejšnjih dneh se je Mara Černic, bivša podpredsednica pokrajine in županska kandidatka liste Gorica 100 sanj, srečala z Robertom Collinijem, županskim kandidatom liste Percorsi goriziani, ki ga podpira tudi Demokratska stranka.
Černičeva nam je potrdila, da se je srečala s Collinijem in njegovo ekipo; pogovori so stekli, vendar bo komaj v prihodnjih tednih jasno, v katero smer se bodo razvili. Pričakovati gre, da naj bi se Černičeva odpovedala samostojni županski kandidaturi in da naj bi podprla Collinija; najverjetneje naj bi se predstavila s svojo listo za občinski svet. V primeru Collinijeve izvolitve za župana bi Černičeva prevzela podžupansko funkcijo (če bi Demokratska stranka zahtevala zase podžupansko mesto, pa odborniško funkcijo).
Roberto Collini nam je pojasnil, da se je z Maro Černic doslej pogovarjal o programskih smernicah, ne pa o podžupanskih in odborniških mestih. »Zelo pomembno je, da se srečamo in da se začnemo pogovarjati o programih,« je poudaril Collini, ki smo ga vprašali, ali namerava vzpostaviti dialog tudi z ostalima županskima kandidatoma, ki izhajata iz leve sredine. To sta Andrea Picco, županski kandidat Foruma, in Federico Portelli, ki ga podpira občanska lista Gorizie. »Picco je pred dnevi potrdil, da bo nastopil sam; za Portellija ne bi vedel, sicer že ima nekaj zaveznikov, tako da je vse skupaj že malce težko izvedljivo,« je ocenil Collini, ki se bo v prihodnjih dneh spet srečal z Maro Černic, da bi čim prej prišlo do sinteze. »Okrog Mare se je zbrala zelo lepa in zelo mlada skupina. Mara je v prejšnjih mesecih prisluhnila ljudem, medtem ko smo se mi srečali s predstavniki raznih poklicnih sfer, ki zelo dobro poznajo mesto. Če združimo obe skupini, lahko nastane nekaj zelo lepega,« nam je še povedal Roberto Collini.
Dogovarjanja znotraj leve sredine pozorno spremljajo v Slovenski skupnosti. »V naši stranki smo prepričani, da se mora leva sredina poenotiti. Zadovoljni smo, da so stekli pogovori, ki naj bi prispevali k sintezi; kakšna bo, pa še ne vem,« je povedal pokrajinski tajnik Slovenske skupnosti Julijan Čavdek, ki je prepričan, da bi bilo treba vzpostaviti dialog tudi z Andreo Piccom iz Foruma in Federicom Portellijem, ne nazadnje tudi z občansko listo Gorizia è tua, ki ji že dvori županski kandidat desne sredine Rodolfo Ziberna. Kako se pa bo Slovenska skupnost predstavila na prihodnjih občinskih volitvah? »Imamo tri možnosti. Lahko nastopimo s samostojno listo, kar bi bilo meni še najbolj všeč, saj bi stranka imela večjo vidljivost. Druga možnost je nastop na Collinijevi listi, tretja pa na listi Mare Černic,« pravi Čavdek in v bistvu potrjuje namige, da naj bi Mara Černic iz svoje skupine Gorica 100 sanj sestavila občansko listo. Na zadnjih občinskih volitvah so štirje kandidati Slovenske skupnosti kandidirali na listi Demokratske stranke, trije so bili izvoljeni. Čavdek pojasnjuje, da na prihodnjih volitvah po vsej verjetnosti ne bodo spet nastopili na listi Demokratske stranke. Sredi mandata so namreč trije svetniki Slovenske skupnosti zapustili svetniško skupino demokratov in ustanovili svojo samostojno skupino, kar je znotraj Demokratske stranke povzročilo kar nekaj slabe krvi.
»Je Collini prva izmed stotih sanj?« Andrea Picco iz vrst Foruma se je zelo ostro odzval na srečanje med Maro Černic in Robertom Collinijem. Picco opozarja, da je Černičeva po mestu nalepila plakate s svojo fotografijo in na njih napisala, da bodo »vaše sanje postale naši projekti za razvoj mesta.« Po Piccovem mnenju v Collinijevi kandidaturi ni nič novega, saj naj bi bila odraz nekdanjih časov, ko je mestu vladala Krščanska demokracija.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava