Četrtek, 25 april 2024
Iskanje

Zagnali virtualno tržnico

27. jan. 2017 | 18:58
Dark Theme

Občina Ajdovščina je te dni zagnala virtualno tržnico, kar je novost v slovenskem merilu. Gre za projekt, s katerim želijo nuditi podporo lokalnim kmetom, a ne z neposredno denarno pomočjo ali v obliki subvencij, pač pa tako, da kmetijskim pridelovalcem odpirajo pot do novih prijemov v trženju. Projekt namreč temelji na sodobni komunikacijski tehnologiji. »To ni supermarket, ampak je orodje, ki povezuje povpraševanje s konkretno ponudbo,« pojasnjuje Janez Furlan, vodja občinskega oddelka za gospodarstvo in razvojne zadeve. Občina je za projekt namenila 16.000 evrov, s katerimi je pokrila razvoj aplikacije, gostovanje na strežniku in zakup 20 tisoč SMS sporočil. Sistem so zagnali ta teden, vanj je že prijavljenih sedem ponudnikov, registriranih pa že imajo tudi nekaj kupcev, med katerimi je ajdovski vrtec.
»Kupec se registrira, odda povpraševanje, o tem pa so nato obveščeni le tisti ponudniki, ki določeno blago ponujajo,« pojasnjuje Furlan in poudarja, da virtualna tržnica ni v prvi vrsti orientirana k ponudniku, temveč h kupcu, on je tisti, ki generira ponudbo. Aplikacija virtualna tržnica je namreč zasnovana na filozofiji, da spodbuja ponudbo in poganja povpraševanje. Usmerjena je na kupca, ki s pomočjo oglasa povprašuje po lokalnih dobrinah; sadju, zelenjavi, v prihodnje tudi po izdelkih. Aplikacija na objavljene oglase ponudnikom odgovarja s sporočilnim sistemom SMS; obvešča jih o oglasih, o naročilih oziroma sprejetju ponudb in sicer v realnem času. »Aplikacija ni zasnovana kot komunikacija med enim kupcem in enim ponudnikom, ampak kot komunikacija med enim kupcem in mnogo ponudniki. Ponudniki z oddajo svojih ponudb med seboj tekmujejo, kupec med oddanimi ponudbami izbira. S pomočjo aplikacije in oddanih ponudb je kupcu omogočena nekakšna avkcija naročenih dobrin. Po sprejemu ponudbe aplikacija samodejno obvesti tako izbranega kot tudi neizbrane ponudnike ter samodejno kreira elektronsko naročilnico,« pojasnjujejo na ajdovski občini.
Aplikacija virtualne tržnice je prvenstveno namenjena lokalnim pridelovalcem sadja in zelenjave. Z nadgradnjo aplikacije bo kasneje možna prodaja tudi drugih lokalnih izdelkov. Aplikacija je na drugi strani namenjena tudi kupcem, ki povprašujejo po dobrinah. Prednosti aplikacije bodo prišle prav predvsem kuhinjam javnih zavodov, ki dnevno naročajo tudi večje količine lokalnih pridelkov sadja in zelenjave. Je pa aplikacija namenjena tudi vsem ostalim, ki želijo kupovati lokalno pridelano hrano, po principu 'z njive do mize' oziroma skozi pobudo 'Kilometer 0'.
Zakaj so se na občini odločili ravno za takšno obliko povezovanja kupcev in pridelovalcev? »Virtualna tržnica odgovarja na težave, s katerimi se srečujejo kupci lokalnih pridelkov in izdelkov na eni strani, pa tudi na težave kmetovalcev – ponudnikov, ko iščejo poti do kupca. Omogoča torej vzpostavitev neposredne komunikacije kupca s ponudniki. Na nek način nadomešča zadrugo ali druge posrednike. Pričakujemo tudi, da si bosta kupec in kmetovalec razdelila maržo ali provizijo, ki jo posredniki običajno zaračunajo,« pojasnjujejo na občini, kjer so prepričani, da bo virtualna tržnica pozitivno vplivala na razvoj kmetijstva v občini oziroma Vipavski dolini.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava