Petek, 19 april 2024
Iskanje

Erpac brez glave

1. feb. 2017 | 19:49
Dark Theme

Deželna ustanova Erpac, pod okrilje katere so od julija lani, po ukinitvi Pokrajine, prešli tudi Pokrajinski muzeji iz Gorice, je izgubila direktorja. Vest je posredoval deželni svetnik stranke Forza Italia Rodolfo Ziberna, ki je v torek v zvezi z odstopom Gianpaola Gasparija vložil svetniško vprašanje.
Predsednico Dežele FJK Deboro Serracchiani in odbornika za kulturo Giannija Torrentija sprašuje, ali je res, da je direktor ustanove Erpac odstopil (po neuradnih virih je Gaspari odstopno pismo vložil včeraj) in zakaj se je tako odločil. Dalje ga zanima, kaj vse zaobjema nepremičninsko premoženje, ki ga Erpac upravlja v FJK, in koliko osebja je deželna uprava dodelila novi ustanovi. Deželni svetnik poizveduje tudi o številu zaposlenih na deželni direkciji za kulturo, šport in solidarnost, o finančni dotaciji in osebju, ki skrbi za goriške Pokrajinske muzeje in palačo Attems Petzenstein v Gorici, ter številu nekdanjih uslužbencev Pokrajine Gorica, ki so pred njeno ukinitvijo delovali v okviru urada za kulturo ali v povezavi z njim, zdaj pa niso zaposleni pri ustanovi Erpac, temveč v drugih deželnih službah.
Ustanova Erpac, ki je bila ustanovljena z deželnim zakonom št. 2 z dne 25. februarja 2016, ima sedež v Gorici, operativni štab pa v Vili Manin v Passarianu. In ravno njen nekdanji direktor in sedanji vodja Erpacove službe za promocijo Antonio Giusa, pravijo dobro informirani, bi lahko postal Gasparijev namestnik. Ziberna opozarja, da je bil Erpac že od samega začetka tarča kritik. Pomisleke je vzbujal zlasti v Gorici, saj so muzeji ukinjene Pokrajine postali last Dežele, medtem ko jih drugod po Italiji - če izvzamemo državne ustanove - upravljajo občine. »Takrat smo v medijih brali izjave o pomenu specializiranega osebja, ki bi moralo s svojimi izkušnjami na kulturnem področju od vsega začetka skrbeti za postavitev temeljev nove ustanove.« Po Zibernovih informacijah naj bi se »Gaspari že od vsega začetka znašel v velikih težavah zaradi pomanjkanja osebja, ki naj bi sprva delovalo v okviru nove ustanove, nato pa je bilo premeščeno v druge deželne urade in sedeže ... Erpac je brez direktorja in osebja: ali vse to potrjuje, da gre le za prazno škatlo, v katero so zmetali vsemogoče stavbe in ustanove?«

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava