Sobota, 13 april 2024
Iskanje

Za ministrstvo je rojen v Črni gori

5. feb. 2017 | 10:44
Dark Theme

V Gorici zapletom z izdajanjem elektronskih osebnih izkaznic ni videti konca. Da se težave pojavljajo pri izdajanju dvojezičnih, a obenem tudi enojezičnih dokumentov, opozarja David Peterin, občinski svetnik Demokratske stranke, ki je s tem v zvezi vložil svetniško vprašanje.
V ponedeljek se je Peterin po vnaprej dogovorjenem terminu zglasil v goriškem matičnem uradu, kjer je nameraval vložiti prošnjo za pridobitev dvojezične elektronske izkaznice. »V uradu so bili zelo prijazni in sploh niso krivi za nastale nevšečnosti, ki so birokratsko-sistemske narave. Do komplikacij prihaja zaradi površnosti podatkovnih baz notranjega ministrstva v Rimu, točneje zaradi davčne številke občana oziroma njenega zadnjega dela, ki označuje rojstno državo občana,« razlaga Peterin, ki je rojen v Šempetru pri Gorici. »Takrat je bila šempetrska občina še v Jugoslaviji, zato se moja koda glasi Z118, kar je takratna koda za Jugoslavijo. Po osamosvojitvi so Sloveniji dodelili kodo Z150. Do zapletov prihaja, ker so pred leti prejšnjo kodo v informacijskem sistemu notranjega ministrstva napačno dodelili Srbiji in Črni gori. V letih sem se tudi pozanimal, ali moram spremeniti kodo, a so mi v pristojnem uradu odgovorili, da se kode ne spreminja, saj nisem bil rojen v Sloveniji, temveč v nekdanji Jugoslaviji, torej da je končnica Z118 pravilna,« svoje prigode pojasnjuje Peterin, ki pa mu zaradi neusklajenosti podatkovnih baz ministrstva matični urad ne more izdati elektronske izkaznice. »Informacijski sistem jim na podlagi moje matične številke ponuja kot državo rojstva Srbijo in Črno goro, najbolj ironično je to, da tudi te države ni več na zemljevidu. Jugoslavije ni na seznamu, sistem pa ne omogoča izbire Slovenije. Uradnik, ki ve, da je Šempeter v Sloveniji in ni nikdar spadal pod Srbijo in Črno goro, ne more izjaviti, da sem se rodil v tej nekdanji balkanski republiki,« ugotavlja mestni svetnik in župana Gorice Ettoreja Romolija prosi, naj čim prej posreduje pri notranjem ministrstvu.
»Dovolj je, da popravijo napako, saj je napačna tudi dodelitev kode Z118 Srbiji in Črni gori, ki je imela kodo Z157, sedanja Srbija pa ima na primer kodo Z158. Odstranitev napake bi bila koristna za celotno javno upravo, saj številni uradi črpajo iz iste podatkovne baze, v kateri so napake. Odprava problema bi omogočila enakost med občani, saj se z istimi težavami sooča lepo število sodržavljanov, rojenih na območju, ki je v prejšnjem stoletju večkrat prešlo iz ene državne uprave v drugo, kar seveda velja tudi za člane skupnosti istrskih ezulov. V tem smislu sem torej v dokaj široki družbi tistih, ki smo prikrajšani za možnosti, da pridobimo elektronsko izkaznico,« zaključuje David Peterin.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava