Sreda, 17 april 2024
Iskanje

Goljufivi stečaj

8. feb. 2017 | 17:40
Dark Theme

Štiri osebe so ovadili sodišču zaradi goljufivega stečaja in nezakonitega pridobivanja kreditov. Goriški finančni stražniki so sklenili obsežno preiskavo, v okviru katere so vzeli pod drobnogled stečaje treh podjetij, ki so se ukvarjala s trgovino lesa, lesnih peletov in drugih artiklov za ogrevanje, nakar so prijavili štiri ljudi zaradi 4,5 milijona evrov vrednega kraha.
Preiskavo, pri kateri je sodelovalo osebje pokrajinskega poveljstva finančne straže, je vodila namestnica javnega tožilca na goriškem sodišču Laura Collini. Preiskovalci so ugotovili, da so štirje osumljenci, ki jih vežejo sorodstvene vezi, vztrajali pri poslovanju svojih podjetij, ki so se znašla v težavah, čeprav bi v resnici morali poskrbeti za poravnavo svojih dolgov. Četverica je pobrala več denarja z računov omenjenih podjetij, s čimer je namerno poslabšala njihovo premoženjsko stanje, hkrati je na nezakonit način pridobila bančna posojila v skupni vrednosti 426.200 evrov. Štirje osumljenci so ne nazadnje vodili knjigovodske evidence nepravilno in površno.
Preiskovalci finančne straže so ugotovili, da je plačilna nesposobnost omenjenih treh podjetij segala v leti 2008 in 2009. Tri podjetja so imela več nepremičnin v goriški in videmski pokrajini. Letno so imela okrog pet milijonov evrov prometa. Ko so se začele težave, so se štirje osumljenci odločili za stečaj, vendar se pri tem niso kaj dosti zmenili za imetnike terjatev. Preiskovalci so ugotovili več poneverb, osumljenci so poleg tega nekatere goriške bančne zavode zaprosili za posojilo, pri čemer so predstavile ponarejene fakture, izdane nekaterim podjetjem iz Hrvaške in Bosne-Hercegovine, ne da bi njihovi lastniki to vedeli. V prejšnjih dneh so finančni stražniki izročili štirim osumljencem obvestilo o zaključku preliminarne preiskave; osumljenci se bodo morali zagovarjati tudi pred obtežilno okoliščino, ki je vezana na številne kršitve stečajne zakonodaje.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava