Ponedeljek, 29 april 2024
Iskanje

Za predsednike sardele brez meja

5. jul. 2018 | 19:47
Dark Theme

Ob včerajšnjem predsedniškem obisku v Goriških Brdih smo za hipec pokukali tudi v zakulisje in poizvedeli, s čim so v vili Vipolže postregli visokim gostom. Njihove brbončice je razvajal kuharski mojster Tomaž Kavčič.
»Začeli smo s sardelami, katere ne izbirajo meje. Tri ure smo jih macerirali skupaj z rožmarinom, limono in oljčnim oljem,« našteva Kavčič.  Za tem so gostom servirali pravi briški travnik. Poustvarili so ga s pomočjo zelenjavne kremne juhe, obogatene z mesnim ragujem, piko na i so predstavljale po vrhu posute cvetlice.
»Z mislimi smo nato šli tudi do Avstrije. Govejo ličnico smo trinajst ur kuhali na nizki temperaturi z izbrano sezonsko zelenjavo,« nam je glavno jed zaupal Kavčič.

Tudi sladica, s katero so postregli, je bila svojevrstno doživetje. Kuharski mojster je z njo hotel ujeti srž primorske kuhinje, pri kateri, kot pravi ne gre brez prave mineštre. »Sladici smo dali ime mineštra, ker je narejena iz petih vrst zelenjave in iz sedmih vrst sadja. Povrhu ima vaniljevo kremo z izsušeno baziliko,« nam je včerajšnji meni zaupal Tomaž Kavčič. Poleg hrane so predsednikom ponudili briška vina. Začeli so s penino Bagueri zero Kleti Brda letnik 2013, nadaljevali s Simčičevo rebulo letnika 2014 in zaključili z Moviinim Velikim rdečim letnika 2008.

Več o srečanju treh predsednikov v današnjem (petkovem) Primorskem dnevniku.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava