Petek, 19 april 2024
Iskanje

V Doberdobu krompirjev festival in oslovski praznik

29. avg. 2018 | 15:14
Dark Theme

Doberdob bo jutri (v soboto), 1. septembra, »svetovna prestolnica« praženega krompirja. V občinskem parku bo namreč potekal 18. svetovni festival praženega krompirja, pri katerem bo sodelovalo približno 60 različnih stojnic iz Slovenije in iz bližnjih držav, ki bodo krompir ponujale po 60 različnih receptih. Festival bo na istem prizorišču spremljala petkova predstavitev nogometne ekipe Mladost, ki bo letos igrala v promocijski ligi. Ob tej priložnosti pa bo domače združenje Kraška gmajna organiziralo prvi Praznik osla.
»Festival praženega krompirja se iz leta v leto odvija na različnih lokacijah, v Doberdob pa je prišel skoraj po naključju, potem ko so organizatorji slišali uspešnico Blek Pantersov Kenebek. Navdušila jih je,« razlaga Matej Ferfoglia iz doberdobskega združenja Kraška gmajna. Ker bo festival privabil pozornost javnosti, so v vasi sklenili, da ob njem priredijo še prvi praznik osla, za kraško gmajno vse bolj pomembne živali. »Nadejamo se, da bo to prvi izmed mnogih praznikov. V nedeljo se bomo sprehodili po gmajni, da bodo lahko vsi videli, koliko so pašniki pomembni za naše območje. Želeli smo tudi prirediti dirko z osli, zaradi težav birokratske narave pa smo se ji morali odpovedati. Upajmo, da nam bo uspelo prihodnje leto,« pravi sogovornik.
Bogat program bo danes (v petek) oblikovalo športno združenje Mladost. Stojnice bodo odprle ob 18. uri, pol ure kasneje bo sledila predstavitev letošnje nogometne ekipe. Od 21. ure dalje bo na vrsti zabava z najlepšimi hiti iz devetdesetih let prejšnjega stoletja, ki jo bosta vodila DJ Master Dee in DJ Tea. V soboto bo nesporni protagonist pražen krompir. Stojnice bodo odprli ob 9. uri, pokušnja krompirja po 60 različnih receptih pa bo med 12. in 16. uro. Nastopili bosta pihalni orkester Kras in skupina Blek Panters, za glasbo bosta nato poskrbela ansambel
ABC in DJ Cristian P. V nedeljo bodo stojnice na voljo od 12. ure dalje, od 14.30 se bodo otroci lahko igrali v parku Vesela gmajna. Ob 15. uri bo na vrsti spoznavanje oslov, ob 17. uri pa sprehod na gmajni po poteh prve svetovne vojne. Praznik bo sklenila zabava s komikom Cellyjem iz priznane oddaje Zelig.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava