Sreda, 24 april 2024
Iskanje

Polžje poglabljanje bazena v koprskem pristanišču

13. maj. 2014 | 12:19
Dark Theme

Pogodba med Luko Koper in italijanskim podjetjem Costruzioni generali Xodo, ki je bilo na podlagi javnega razpisa izbrano za poglobitev morskega dna ob kontejnerski obali na globino 14 metrov, se je z današnjim dnem iztekla, v Luki pa je ne bodo podaljšali. Kot ugotavljajo, izvajalec ni opravil niti desetine predvidenega dela. V koprski družbi »glede na neupravičeno in drastično zamudo pri izvajanju poglabljanja in glede na številne težave, ki jih je imel izvajalec v fazi same priprave na poglabljanje in tudi v nadaljevanju menimo, da obstaja preveliko tveganje pri nadaljevanju pogodbenega odnosa z izbranim izvajalcem,« poroča STA.
Projekt poglabljanja morskega dna ob kontejnerski obali koprskega pristanišča je ključnega pomena za nadaljnji razvoj in rast kontejnerskega prometa, saj poslovne stranke oziroma ladjarji napovedujejo za jesen letošnjega leta začetek prihoda večjih kontejnerskih ladij z ugrezom nad 13 metrov. Poglobitev je pomembna tudi glede na konkurenco tržaškega pristanišča, ki ima najgloblji bazen v severnem Jadranu. Uprava družbe je sprejela vse potrebne ukrepe, s katerimi bo zagotovila, da bo projekt poglabljanja zaključen do konca avgusta, poudarjajo v Luki.
O poglabljanju bazena se je v Luki govorilo že nekaj let, izvajalec pa je dela začel februarja letos. S predvidenim povečanjem globine na 14 metrov ter povečanjem dovoljenega ugreza na 13,5 metra bi sicer lahko na posamezni ladji povečali pretovor do 3500 kontejnerskih enot.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava