Petek, 19 april 2024
Iskanje

Druga večja izguba, počasno okrevanje

28. jun. 2014 | 22:22
Dark Theme

Družba KB1909 še ni prebrodila težkih časov, tudi v letu 2013 je zabeležila večjo izgubo: 9,5 milijona evrov. To je druga zaporedna izguba (in druga nasploh v trinajstletni zgodovini družbe), ki se zelo približuje podatku iz leta 2012, ko je bila družba v rdečih številkah za 9,8 milijona evrov. Kljub spodbudnim projekcijam izpred enega leta, ko so upravitelji računali na rahlo pozitiven izid poslovnega leta, se razmere v gospodarstvu in finančni rezultati naposled niso izboljšali tako, kot je bilo pričakovati. Večji del lanske izgube predstavljajo vsekakor odpisi terjatev in naložb (za okrog 7 milijonov evrov, 4 milijoni v skupini Cogeco), učinki nekaterih lanskih ukrepov - med drugim načrtnega nižanja stroškov in prestrukturiranja podjetij - pa bodo zaznavni šele v bilanci za leto 2014, je razložil predsednik Boris Peric na petkovi skupščini delničarjev v Kulturnem domu v Gorici. Skratka, upravitelji reorganizirajo, prestrukturirajo in »čistijo«, rezultati teh prizadevanj pa ob koncu lanskega leta še niso bili povsem vidni.
Po predsednikovih besedah je pozitivno to, da se finančne obveznosti postopno zmanjšujejo (s 55,5 milijona na 45 milijonov evrov v enem letu), skupina in njene posamezne družbe so torej vse manj zadolžene in zmanjšale so se obveznosti do bank, ki izvajajo močan pritisk. Poslovanje v praktično vseh sektorjih se je v prvi polovici tega leta znatno izboljšalo, saj je gospodarska slika pozitivnejša, čeprav težav še ni konec.
Med razpravo je bil govor o nekaterih napačnih naložbah in drugih odločitvah v preteklih letih, tudi o domnevnih namernih dejanjih. Naposled so nekateri delničarji izrazili potrebo po podrobnejši analizi preteklega obdobja, da se napake ne ponovijo. Obveznice družbe KB1909 od 11. junija niso več kotirane na Ljubljanski borzi, odločitev so delničarji sprejeli februarja letos.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava