Sreda, 24 april 2024
Iskanje

Gostinsko ponudbo je treba tržiti na družbenih omrežjih

25. nov. 2014 | 19:29
Dark Theme

Medtem ko terciarni sektor v nekaterih regijah postopno okreva, je drugače pri nas, kjer znakov oživljanja terciarne panoge še ni. To ugotavljata tudi pokrajinska odsek stanovske organizacije gostincev Fipe in SDGZ, ki sta pripravila zanimivo informativno srečanje, namenjeno vsem tistim, ki delajo v gostinski panogi. Srečanja se je udeležilo veliko tržaških gostincev, med katerimi so bili tudi slovenski kolegi, vsi pa so z velikim zanimanjem prisluhnili gostom iz Veneta.
Slušatelje je uvodoma pozdravil predsednik tržaškega odseka Fipe Bruno Vesnaver, ki je razložil, da je namen informativnega srečanja predvsem želja, da bi čim več krajevnih gostincev ozavestili o »pravem« načinu dela v času epohalnih sprememb. Da živimo v času gromozanskih sprememb, je prepričan predavatelj Ivan Zorzetto, ki je med drugim tudi svetovalec gospodarskega podjetja OSM (Open Source Management). To podjetje se ukvarja s svetovanjem gostinskim podjetjem, predvsem kako bi ta lahko dosegla večjo gospodarsko rast in kako bi začela kovati dobiček. »Ne smemo si delati utvar in misliti, da sta upad prometa in zaslužka zgolj posledica gospodarske krize. Ta kriza je za marsikoga postala izgovor. Na naše delo ne vplivajo ne globalizacija, ne invazija vzhodnih držav in niti ne javni dolg. Naše delo morda omejuje le davčni pritisk. A tudi proti temu ne moremo storiti nič, saj je davke treba plačati. Morali pa bi se osredotočiti zlasti na težave v podjetju, v dotičnem primeru v gostinskem obratu.« Tako nekako je  razmišljal Ivan Zorzetto. Pred številno družbo gostincev je Ivan Zorzetto v nadaljevanju naštel tudi nekaj nasvetov, s katerimi bi lahko gostinci izboljšali kakovost svojih storitev. Gostince je spomnil, da morajo njihovi zaposleni goste sprejeti, jih lepo pozdraviti, si jih zapomniti in spet spoznati in pozdraviti, ko pridejo naslednjič.
O tem, kako bi lahko gostinski lokal ali restavracija našla formulo za izboljšanje, je govoril Giuliano Lanzetti, sicer tudi član podjetja OSM in lastnik restavracije Bounty v Riminiju. Po njegovem prepričanju morajo gostinci zaposliti zelo pomembne in predvsem prave sodelavce, katerim lahko popolnoma zaupajo. Kot je dejal, je tudi zelo pomembno redno izpopolnjevanje zaposlenih, ki naj bi delovne cilje delili z delodajalčevo filozofijo. Včerajšnje srečanje je sklenila Emanuela Di Carlo, tudi iz podjetja OSM, ki je spregovorila o upravljanju gostinskega dela - strežbe, natakarjev, sprejema, predstavitve, ponudbe ...
Med slušatelji je bil tudi Borut Sardoč iz SDGZ, ki nam je zaupal, da so se zamejski gostinci znašli v isti krizi kot italijanski kolegi.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava