Sreda, 17 april 2024
Iskanje

Ina prevzela celoten delež hrvaške podružnice Eni

Prvič bo samostojno vodila črpanje nafte in plina v Jadranu na Hrvaškem

16. nov. 2018 | 15:25
Dark Theme

Hrvaška energetska družba Ina je včeraj zaključila postopek prevzema celotnega deleža v hrvaški podružnici italijanske družbe Eni. Ina je tako postala edini delničar podjetja Eni Croatia, ki črpa ogljikovodike na poljih, imenovanih Severni Jadran in Marica. Vrednosti posla niso razkrili. Eni Croatia in Ina sta bila enakopravna partnerja pri črpanju na poljih v severnem Jadranu. S prevzemom deleža od dosedanjega italijanskega partnerja bo Ina prvič samostojno vodila črpanje nafte in plina v Jadranu na območjih, ki se nahajajo v hrvaškem epikontinentalnem pasu.

V obvestilu za vlagatelje, ki je bilo objavljeno na zagrebški borzi, so zapisali, da bo Ina s prevzemom Enijeve podružnice dnevno proizvodnjo plina povečala za približno deset odstotkov.

Plin s polja Severni Jadran bodo usmerili v hrvaško distribucijsko mrežo, kar bo, menijo pri Ini, izboljšalo varnost oskrbe hrvaškega trga, medtem ko bodo plin s polja Marica še naprej pošiljali proti Italiji, kot to določa pogodba. Napovedali so tudi nova vlaganja na obeh lokacijah za črpanje ogljikovodikov.

V Ini so konec junija letos ob napovedi prevzema ocenili, da nahajališči zagotavljata 4,3 milijona dokazanih in verjetnih zalog 159-litrskih sodov nafte, predvidena je tudi proizvodnja 380.000 kubičnih metrov plina dnevno.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava