Sreda, 17 april 2024
Iskanje

Še bolj rokerski Motorpsycho

13. mar. 2014 | 18:53
Dark Theme

O norveškem bendu Motorpsycho sem že marsikaj zapisal, nič čudnega, saj je skupina z glasbenega vidika izredno produktivna in izdaja skoraj vsako leto novo ploščo. Mimogrede: prejšnji teden sem njeno glasbeno produktivnost in kreativnost primerjal ameriškemu bendu Melvins.
Zasedba Motorpsycho praznuje s svojim novim albumom Behind The Sun okroglo petindvajsetletnico obstoja. V tem obdobju so fantje izdali kar sedemnajst plošč (!) in le redkokdaj razočarali tako svoje oboževalce kot glasbene kritike. Njihov sound sestavljajo najrazličnejše glasbene zvrsti: psihedelični rok in tako imenovani progresivni rok, pa tudi bluz in džez eksperimentiranje. Bendu le redkokdaj spodrsne, tu mislim na ploščo izpred dveh let The Death Defying Unicorn, kjer je glasbeno eksperimentiranje tu pa tam res težko prebavljivo. Pri snemanju (in na glasbeni turneji) pa je takrat sodeloval tudi norveški glasbeni posebnež, džezist Ståle Storløkken in to se je na plošči še kako poznalo ...
Norveški trio, ki ga sestavljajo kitarist in pevec Hans Magnus Snah Ryan, basist in pevec Bent Sæther ter bobnar Kenneeth Kapstad, je tokrat povabil v svoje vrste prijatelja, švedskega kitarista Reineja Fiskeja, poteza pa je nedvomno uspešna. Fiskejeva kitara, ki smo ji prisluhnili že v nekaterih pesmih lanskega ploščka Still Life With Eggplant, daje marsikateremu komadu še bolj rokersi pečat, tu mislim, na primer na energično The Promise. Eden izmed »krajših« komadov plošče (skoraj pet minut) je tipična Motorpsycho skladba, polna akustičnih in električni kitarskih rifov ter ritmičnih sprememb. Izredno rokerska je tudi pesem On a Plate, bolj umirjena pa je pred njo balada Ghost. Psihedeliji, ki spominja na skupino iz šestdesetih Grateful Dead, lahko prisluhnemo v sedemminutni Kvæstor, v kateri se izkaže bobnar Kapstad. Pred Kapstadom pa moramo kapo sneti posebno v zadnji Hell, part 7: Victim of Rock, to je v glasbeno izredno komplicirani skladbi, kakršnih so sposobni le bendi, kot so Motorpsycho!

Behind The Sun
Motorpsycho
Psych rock, prog rock
Stickman Redords, 2014
Ocena: ★★★★★★★

)

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava