Sreda, 03 april 2024
Iskanje

Zgodba o vojnem veteranu, indijanskem staroselcu in Georgesu Devereuxu

19. mar. 2014 | 19:34
Dark Theme

Jimmy Picard je Indijanec iz plemena Črna noga, ki se po koncu druge svetovne vojne iz francoske fronte vrne domov s skrivnostno boleznijo.
Ker mu sestra v Montani drugače ne more pomagati, ga prepriča, da vpraša za pomoč vojaško kliniko za mentalne bolnike v Topeki, v Kansasu.
Zdravniki pa ne uspejo postaviti pravilne diagnoze, in zato pokličejo na pomoč francoskega antropologa in psihoanalitika Georgesa Devereuxa, ki je specializiran prav v preučevanju kulture ameriških staroselcev in v bistvu začetnik etnopsihiatrije. Film, ki ga je Desplechin posnel po Devereuxovi resnični zgodbi, ima za protagonista Mathieua Amalrica in spet prepričljivega oskarjevca Benicia Del Tora, ki je v Cannesu leta 2008 že prejel nagrado za najboljšo moško vlogo, v filmu Che Stevena Soderbergha. Tokrat je Del Toro Jimmy P., veliki simpatični a nekoliko nerodni moški, ki ima številne težave z vidom in sluhom, močne glavobole, napade omotice in postopno zapiranje vase. Ker zdravniki ne najdejo druge rešitve za nevidno bolezen vojnega veterana, mu diagnosticirajo shizofrenijo, a vodstvo bolnišnice odloči, da vpraša za pomoč še ekscentričnega psihoanalitika Georgesa Devereuxa. To je madžarski Žid, ki se je še zelo mlad preselil v Pariz in se v Franciji posvetil Freudovi metodi. Prav s pomočjo zdravljenja s pogovorom se Devereaux poglobi v Jimmyjeve sanje in spomine in s pacientom vzpostavi prijateljsko vez. Ko zdravnik in pacient luščita plast za plastjo prevleke z Jimmyjevih travm, se pacient in njegov terapevt nehote zbližata, tisto, kar odkrijeta na koncu temnega predora Jimmyjeve podzavesti, pa preseneti oba. Devereauxova knjiga o psihoanalizi, do potankosti zabeleži celotno zdravljenje, od prve do zadnje seanse. (Iga)

Jimmy P. (Psychotérapie d'un Indien des Plaines)

Francija 2013
Režija: Arnaud Desplechin
Igrajo: Benicio Del Toro, Mathieu Amalric, Gina McKee in Larry Pine
Ocena: ★★★

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava