Sobota, 06 april 2024
Iskanje

Veltronijev Enrico Berlinguer v naši rubriki Gremo v kino

26. mar. 2014 | 21:41
Dark Theme

7. junija 1984, na Trgu sadja v Padovi je bilo že skoraj poletje. Svetel pomladni večer, ogromno ljudi, volilcev, simpatizerjev, ki so se v takratnem, globoko demokrščanskem Venetu zbrali na shodu za evropske volitve. Protagonist in govornik je bil Enrico Berlinguer. Dogajanje tistega dne je še zelo živo v spominu številnih beneških kronistov.
Posnetke vsega kar se je tisti četrtek zgodilo v Padovi pa je od danes na ogled tudi v filmskem dokumentarcu, ki ga je Veltroni posvetil Berlinguerju.
Gre med drugim tudi za zelo dragocene posnetke, ki jih je svoj čas Komunistična partija dala na stran in shranila predvsem zato, da bi jih ne uporabljali po nepotrebnem.
Video, ki prikazuje zadnje trenutke življenja najbolj priljubljenega tajnika KPI-ja vseh časov je zdaj uporabil režiser, za prikaz dokumentarne zgodbe, ki si v resnici postavlja ključno vprašanje "Kaj se je zgodilo potem", ko KPI ni nikoli več dosegla rezultatov, ki jih je zabeležila z Berlinguerjem".
Film se v resnici prične s serijo intervjujev dijakom liceja Azuni v Sassariju, ki ga je obiskoval mladi Enrico in danes v resnici bolj malo vedo o tistem tako pomembnem sošolcu.
Avtor filma nato pripoveduje zgodbo navidez sramežljivega moža, ki je uspel v določenem trenutku (leta 1976) prepričati vsakega tretjega volilca, da se je izrekel za Komunistično partijo. Zgodbo suhljatega človeka, ki se je izrekel za zgodovinski kompromis, bil tarča atentata v Bolgariji in čigar pogreba, se je tistega trinajstega junija v Rimu udeležila neverjetna množica ljudi. Nekaj takega se v Italiji ni nikoli več zgodilo.
V filmu, v katerem govorijo Pietro Ingrao, Mihail Gorbačov, ameriški ambasador Gardner, predsednik republike Napolitano, Berlinguerjeva osebne straža, hčerke in sin pokojnega Enrica, spoznavamo tako moškega, ki je prav gotovo veliko prispeval zgodovinskemu trenutku v katerem je živel in globoko zaznamoval tudi to kar je prišlo potem.
Velotronijevo delo, opremljeno z glasbeno kuliso Danila Ree, pesmijo Un addio Gina Paolija ter ganljivim pričevanjem padovanskega delavca, ki je tisti sedmi junij skoraj v celoti preživel ob strankarskem tajniku, gotovo seže gledalcu do srca. Čeprav bi avtor lahko vsaj tokrat dal sebe ob strani in res pustil prostor njemu, priljubljenemu Enricu Berlinguerju. (Iga)

Quando c'era Berlinguer - Dokumentarni film
Italija 2014
Režija: Walter Veltroni
Ocena: ★★★1/2

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava