Petek, 19 april 2024
Iskanje

Nova plošča skupine Monkey3 - bravo opice!

17. apr. 2014 | 11:30
Dark Theme

Monkey3 ni ravno, kot se temu reče, »mainstream« bend. Instrumentalno skupino namreč poznajo le ljubitelji stoner ritmov in posebnega, psihedeličnega roka, ki mu nekateri pravijo space rock. Med te ljubitelje spadam seveda tudi sam in ravno zaradi tega sem se odločil, da bom danes, sicer z nekaj mesečno zamudo, postavil pod drobnogled zadnji plošček švicarskih rokerjev The 5th Sun.
Skupino Monkey3 sestavljajo kitarist Boris, bobnar Walter, pianist dB in basist Kevin, ki je lani zamenjal dolgoletnega basista Picassa. Fantje so glasbeni projekt ustanovili na pragu novega tisočletja v Lozani, na začetku pa je to bil le neke vrste jam-band, ki je med drugim preigraval tudi komade Pink Floydov, Black Sabbathov, Led Zeppelinov in podobnih zasedb.
Glasbena improvizacija se je kmalu spremenila v prave avtorske komade in tako je leta 2004 izšel istoimenski prvenec Monkey3, ki je dobro prodrl na evropsko stoner glasbeno sceno, tri leta kasneje pa je izšla še druga plošča 39Laps. Po albumu cover pesmi je bend še bolj zaslovel leta 2011 s ploščo Beyond the Black Sky, leto kasneje pa podpisal prestižno pogodbo z avstrijsko glasbeno založbo Napalm Records. Slednja je oktobra lani izdala peto ploščo švicarskega benda The 5th Sun.
Album sestavlja le šest komadov, a traja vseeno skoraj petdeset minut. Monkey3 so namreč znani po res dolgih komadih in dokaz imate že pri prvi, skoraj petnajstminutni (!) pesmi Icarus. Ena izmed boljših pesmi plošče je pravo glasbeno popotovanje, v katerem se lahko poslušalec identificira z vlogo Ikarja in njegovim znanim poletom. Ravno tako psihedelična je tudi naslednja Suns, medtem ko »krajši« Birth of Venus in Pintao rahlo znižata glasbeni nivo plošče. Ta pa se takoj spet dvigne z izrednim glasbenim rifom predzadnjega komada Once We Were... Pesem se sicer nekje na sredi malo porazgubi med čudnimi efekti, prvi del pa je res nadpovprečen. Za zaključek so Švicarji poskrbeli za prijetno psihedelično pesmico, ki pa se na polovici spremeni v pravi stoner hudournik in proti koncu še v space rock ritme. Bravo opice!

The 5th Sun

Monkey3
Space rock, psychedelic stoner
Napalm Records, 2013
Ocena: ★★★★★★★


Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava