Četrtek, 25 april 2024
Iskanje

Zgodba o glasbi in ljubezni

7. maj. 2014 | 19:59
Dark Theme

Alabama Monroe The broken cirkle breakdown je bil belgijski kandidat za oskarjevo nagrado, za najboljši tujejezični film, ki pa ga je, kot znano naposled prejela Neskončna lepota Paola Sorrentina. Vseeno je zgodba povzeta po gledališki predstavi zmagala francoskega Césarja.
Po mnenju nekaterih, med te spada tudi mogoče trenutno najznamenitejši producent bivšega jugoslovanskega prostora, Čedomir Kolar, pa bi si prav Alabama Monroe še najbolj zaslužil prestižni kipec.
Zgodba pripoveduje o življenju mladega para, Elise in Didiera, ki se srečata, spoznata, zaljubita in poročita. Obadva sta velika glasbena navdušenca, obadva nekonvencionalna glasbenika. Kmalu se jima tudi rodi mala Maybelle simpatično dekletce, ki seveda povsem prevzame pozornost dinamičnih staršev.
Na lepem pa prav z Maybelle nekaj ni v redu. Ko je še čisto majhna, mami in očetu zdravnik obrazloži, da je zbolela za rakom. To je začetek dolgega boja z neusmiljeno boleznijo. Hčerkica in starša so primorani pred grozno preizkušnjo, ki jih bo seveda prisilila, da postavijo pod vprašaj vse njihovo življenje.
Film belgijskega avtorja se v resnici prične prav z razkritjem hude bolezni njune hčerkice. Nato pa se zgodba stalno vrti naprej in nazaj, tako da na velikem platnu izvemo za čudovite trenutke sreče, ki sta ju Elise in Didier doživela na glasbenih odrih, ko sta se spoznala; kot tudi za moreča razhajanja, ki jima trenutki obupa in žalovanja nikakor ne pomagajo. Obadva iščeta razloge za dekličino bolezen v napakah drugega. Elise se pri tem zateče k veri in prav v njej najde utehe za neskončno bolečino, Didier pa je zaverovani ateist.
Režiserju Felixu Van Groeningenu je uspelo, da ob pripovedovanju srhljive zgodbe o bolezni male deklice, gledalcu seže do take mere pod kožo, da ga prisili k sočutju z vsemi junaki zgodbe, kar seveda primerno obarva tudi s celo vrsto detajlov. Med temi absolutno blesti bluegrass glasba, ki med drugim povezuje celo vrsto življenjskih sekvenc. (Iga)

The Alabama Monroe - The broken cirkle breakdown (Una storia d'amore)
Belgija 2013
Režija: Felix Van Groeningen
Igrajo: Johan Hendelbergh, Veerle Baetens, Nell Cattrysse, Jan Bijvoet in Geert Van Rampelberg
Ocena: ★★★★


Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava