Sobota, 06 april 2024
Iskanje

Turn Blue bolj melanholična plošča

15. maj. 2014 | 20:16
Dark Theme

Dvojica, doma iz ameriške zvezne države Ohio, ki je še pred nekaj leti bila znana le v nočnih klubih underdground scene, je s prejšnjo ploščo El Camino postala neke vrste planetarni glasbeni fenomen. Uspešnico Lonely Boy ste verjetno slišali že tisočkrat, prejela je veliko glasbenih priznanj, na spletnem portalu Youtube pa ji je prisluhnilo okrog 34 milijonov ljudi ...
Dan Auerbach in Patrick Carney tudi tokrat nista razočarala svojih oboževalcev, pa čeprav sta z novo ploščo Turn Blue na nek način spremenila glasbeni trend prejšnjega albuma. Kot se večkrat zgodi, je glasbeni sound in besedila novega ploščka močno pogojevalo čustveno stanje pevca Auerbacha, ki se je pred kratikm razšel z ženo.
Album Turn Blue, ki je izšel ravno ta teden, je torej bolj melanholična plošča, manj je bluz roka in poskočnih ritmov, več pa psihedelije, sintetizatorjev zvoka in daljših kitarskih rifov. To pa je razvidno že s prvo, skoraj sedemminutno (!) Weight of Love, ki rahlo spominja na uspešnico Breathe angleške legendarne zasedbe Pink Floyd. Bolj pop obarvana je pesem, ki daje plošči naslov Turn Blue, nato pa je na vrsti single Fever, ki ga že skoraj dva meseca vrtijo vse radijske postaje, morda ste mu celo prisluhnili v kakem supermarketu. Pesem je nedvomno posrečena in je ena od redkih, ki spominja na glasbeni sound prejšnjega albuma El Camino. Tej bi lahko prišteli še krajši komad It's Up To You Now, medtem ko se Auerbachovo žalostno duševno stanje ponovno prikaže v naslednjih Waiting On Words in In Our Prime.
Za konec sta Carney in Auerbach poskrbela še za bolj rokersko, v Rolling Stones stilu, pesem Gotta Get Away.
Osma plošča Turn Blue ameriške dvojice The Black Keys je globalno gledano dobra plošča. Gotovo ne bo deležna komercijalnih glasbenih priznanj, kot prejšnja, a nič za to ... ne verjamem, da stremita Auerbach in Carney ravno za temi.

Turn Blue
The Black Keys
Indie, psihedelični pop rok
Nonesuch Records, 2014
Ocena: ★★★★★★★

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava