Četrtek, 25 april 2024
Iskanje

Melanhonični folk

22. maj. 2014 | 19:20
Dark Theme

In že smo pri dvestoti glasbeni recenziji! Jubilejno rubriko Na ves glas bom posvetil mlademu kantavtorju iz naših krajev The Sleeping Tree. Giulio Frausin je v naši deželi znan kot basist ene izmed boljših italijanskih reggae zasedb Mellow Mood. Pred kratkim pa sem z veseljem spoznal, da se Frausin rad ukvarja tudi s folk glasbo in da je izreden kantavtor.
Frausin, letnik 1986, je z reggae bendom Mellow Mood nastopil na skoraj vseh italijanskih odrih in še na marsikaterem evropskem. Kot kantavtor se je prvič preizkusil leta 2008, ko je dal pobudo za glasbeni projekt The Sleeping Tree. Že istega leta je za nemško spletno založbo 12rec.net izdal svoj prvenec Leaves and Roots. Tri leta kasneje je Frausin posnel še krajšo EP ploščo Stories, novembra lani pa je zagledal luč drugi album Painless. Kantavtor, doma iz Pordenona, piše tako glasbo kot besedila komadov. V njegovih pesmih zaznamo staro ameriško kantavtorsko folk tradicijo, tu mislim na glasbenike, kot so Crosby, Stills, Nash & Young in Elliott Smith. Na novi plošči Painless igra Frausin kitaro, bas in tu pa tam tolkala. Album sestavlja dvanajst komadov, posnel pa ga je italijanski glasbeni producent Paolo Baldini. Ljubezen do reggae glasbe je zaznati le v nekaterih naslovih pesmi, kot v prvi Jah Takes My Soul in zaključni Jah Guide. Skoraj vse komade veže neka melanholična nit, čeprav imajo Frausoniva besedila tudi optimistično sporočilnost. Kantavtorjev optimizem je na primer razviden v skladbi Heart As a Ghost, ki spominja na najboljše uspešnice Jacka Johnsona. Neverjetna je cover pesem pokojnega ameriškega kantavtorja Elliotta Smitha Going Nowhere. Frausinova priredba je skorajda ganljiva, ob njem pa sedi za klavirjem Filippo Buresta.
Omembe vredni sta še pesmi Little Too Often in bolj »poskočna« Southern Hills, čeprav ni komada, ki bi dejansko bil boljši od drugih, kakovost pesmi je stalno visoka. Iskrene čestitke mlademu »Zaspanemu drevesu«!

Painless
The Sleeping Tree
Folk, kantavtor
La Tempesta International, 2013
Ocena: ★★★★★★★★

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava