Sobota, 20 april 2024
Iskanje

Ameriška indie rock in post-hardcore scena

29. maj. 2014 | 21:39
Dark Theme

Skupina Cloud Nothings je ena izmed glavnih akterjev ameriške indie rock scene, od ostalih se pa razlikuje v tem, da je njen sound nedvomno »težji«. Nekateri mu pravijo post-hardcore, drugi emo-rock, tretji enostavno pank rok. No, meni se zdi, da ga sestavljajo vse te glasbene zvrsti in ravno to daje zasedbi poseben pečat.
Skupino Cloud Nothings je leta 2009 ustanovil pevec in kitarist Dylan Baldi. Na začetku je to bil solo glasbeni projekt, Baldi je še istega leta izdal EP ploščo Turning On, na kateri je sam igral vse glasbene inštrumente. Dve leti kasneje je mladi glasbenik podpisal pogodbo z ameriško neodvisno glasbeno založbo Carpark Records, kmalu nato pa je zagledal luč prvi plošček Cloud Nothings.
Kakovostni skok je Baldi opravil leto kasneje, ko je k snemanju novega albuma povabil še kitarista Joa Boyerja, basista TJa Dukea in bobnarja Jaysona Geryczja. Veliko zaslugo za uspeh nove plošče Attack on Memory pa ima prav gotovo glasbeni producent Steve Albini, ki je fantom sledil v snemalnem studiu in jim pomagal s številnimi nasveti. Sound benda je tako postal bolj hrapav in »zrel«, danes pa je z novim albumom Here And Nowhere Else še boljši! Albinija je v studiu zamenjal priznani glasbeni producent John Congleton, kitarist Joe Boyer pa je medtem zapustil bend. Glasbeni trio je tako posnel ploščo, ki jo sestavlja osem komadov za malo več kot pol ure hitrega roka. Najprej je na vrsti prva Now Hear In, ki ponekod spominja na zlate čase ameriške skupine Pixies, sledi nekoliko boljša Quieter Today. Psychic Trauma je primeren dokaz tiste glasbene mešanice, o kateri sem prej pisal, medtem ko je komad Just See Fear igran v nekdanjem Strokes stilu: hiter, »hrapav« in neizprosno indie ...izvrstna skladba! Še bolj »agresivna« je naslednja pesem No Thoughts. Pattern Walks je komad, ki traja celih sedem (!) minut, prava posebnost za to glasbeno zvrst, sledi pa še zadnja, indie rock pesem I'm Not Part Of Me.

Here and Nowhere Else
Cloud Nothings
Indie rock, post-hardcore
Carpark Records / Wichita Recordings, 2014
Ocena: ★★★★★★★★

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava