Sobota, 20 april 2024
Iskanje

Legendarna zgodba Lecha Walese

4. jun. 2014 | 19:51
Dark Theme

Eden najlepših filmskih trenutkov je intervju Oriane Fallaci ustanovitelju in vodji Solidarnosti, prvega neodvisnega sindikata za železno zaveso. Najznamenitejša italijanska novinarka je na Poljsko pripotovala začetek osemdesetih let, da bi predstavila tudi Zahodu človeka, ki je prejel Nobelovo nagrado za mir.
Andrzej Wajda, veliki poljski režiser je odločil, da bo Waleso postavil na filmsko platno prav preko odgovorov, ki jih je le ta zaupal Fallacijevi. Film tako izpade skoraj kot nekakšen dokumentarec, v katerem Fallacijevo pooseblja res izredna gledališka igralka Maria Rosaria Omaggio. Temnolasa, kot kaplja vode podobna novinarki iz Firenc, si je ob priložnosti celo izposodila Fallacijin kožuh, s katerim je Oriana takrat odpotovala na zasneženi in mrzli Vzhod.
Na film o Lechu Walesi pa je drugače Wajda razmišljal celih petindvajset let. Delo prikazuje boj z oblastmi, aretacije električarja iz Gdanska, njegove nenehne težave, ki jih je zaradi tega seveda imel tudi v družini in z ženo Danuto ter malimi otroci, ki so se jima kljub vsemu rojevali.
Celovečerec oseminosemdesetletnega poljskega režiserja, ki so ga premierno predstavili na septembrski beneški Mostri, v resnici nima posebnega filmskega pomena, je pa izreden dokument, tudi zgodovinski, ki pripoveduje o tistih prvih stavkah, začetek sedemdesetih let, vse do Walesove izvolitve za predsednika republike leta 1990.
Hkrati pa tudi film staroste poljskega filma, ki ne skriva občudovanja za tega heroja njegovega časa. (Iga)

Walesa
Poljska, 2013
Režija: Andrzej Wajda
Igrajo: Robert Wieckiewicz, Maria Rosaria Omaggio, Agnieszka Grochowska, Iwona Bielska in Zbigniew Zamachowski
Ocena: ★★★


Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava