Četrtek, 18 april 2024
Iskanje

Umetniško gibanje noise rocka

5. jun. 2014 | 18:59
Dark Theme

Pred nekaj dnevi sem prvič zavrtel ploščo, ki mi jo je poslal znanec iz Verone. Najprej me je seveda presenetil naslov albuma Movimento Artistico Pesante, ki je med drugim tudi ime veronskega benda. Plošček sem v teh dneh poslušal skorajda dan in noč in danes lahko brez pretiravanja trdim, da je to eden izmed boljših italijanskih albumov leta. Trojica fantov igra poseben noise rock, poln dobrih kitarskih rifov, psihedelije, elektronskih efektov, a tudi bolj nežnih, »vesoljskih« trenutkov. Glasbeni projekt Movimento Artistico Pesante je leta 2009 ustanovil glasbenik Gianmaria Gobbetti. Gianmaria igra kitaro, poleg tega pa se ukvarja tudi s sintetizatorji zvoka, ravno tako tudi drugi kitarist Valentino Torresendi, za bobni pa sedi Thomas Cordioli. Fantje so s pomočjo manjše neodvisne glasbene založbe Manzanilla Musica Dischi maja izdali svoj istoimenski prvenec. Ploščo sestavlja devet komadov, traja pa malo več kot pol ure. Pesmi so vse izrecno instrumentalne, brez petja, kar omogoča poslušalcu, da se osredotoči le na glasbo.
V prvem komadu Bardolino nam fantje razkrijejo že cel kup glasbenih sestavin, s katerimi so »spekli« prvenec: distorzije kitar in pogosto spreminjanje ritma. Nekje na polovici se pesem umiri, psihedelični vokalni efekti komad povedejo visoko v vesolje, od koder se pa nato na poslušalca vsuje noise »zvočni zid«, genialno!
Pri naslednji Baikonur je najprej na vrsti nežna Gobbettijeva kitara, a tudi tu napetost narašča, dokler se ne sprosti mogočen miks kitar in elektronskih efektov. Disco Baldo je indie electro rock komad, ki se nato spremeni v krajši kitarski intermezzo II. »Histerični« Spreewald sledi posebna KFK, v kateri pridejo na dan Gobbettijeve kitarske sposobnosti. Po drugem, umirjenem glasbenem intermezzu Intro, sta na vrsti še skladba Pezzo dei Queen in zadnja Van Basten: pesem, ki ima, tako kot prva Bardolino, celo vrsto različnih glasbenih sestavin. Kdo ve, če bodo fantje imeli tako uspešno kariero kot jo je imel nizozemski nogometaš ... s takim prvencem so nedvomno na pravi poti!

Movimento Artistico Pesante

Movimento Artistico Pesante
Noise rock, space rock
Manzanilla Musica Dischi, 2014
Ocena: ★★★★★★★★


Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava