Sobota, 06 april 2024
Iskanje

Po 10.000 izvodih ...še italijanski prevod

14. jun. 2014 | 18:15
Dark Theme

Knjiga Blagor ženskam velja za največjo uspešnico tržaške pisateljice, pesnice in psihologinje Alenke Rebula. Prav poseben priročnik, ki ženskam pomaga do večkrat težko dojemljive »ljubezni do sebe«, je izšel leta 2007 pri Založništvu tržaškega tiska in od takrat romal v roke tisočih slovenskih bralk (morda pa tudi kakega bralca). Pri založbi Lindau iz Turina je pravkar izšel njen italijanski prevod, delo Tanje Tuta, ki nosi naslov La primavera dell’anima. Knjigo bodo prvič predstavili v sredo, 18. junija, ob 20.30 v Kamnarski hiši v Nabrežini. Na predstavitvi, ki bo potekala v italijanščini in jo prirejajo SKD Igo Gruden, Občina Devin Nabrežina ter sesljanska knjigarna Il Carso, bo ob avtorici sodelovala literarna kritičarka Tatjana Rojc.
Vaša knjiga Blagor ženskam je dosegla neverjetno naklado. Ste slutili, da se bo tako dotaknila slovenskih bralk? Kako si razlagate tak uspeh?
Res smo prodali okrog 10.000 izvodov. Nikoli ni bila izvedena raziskava, ki bi točno povedala, zakaj ima knjiga še vedno uspeh. Sem pa dojela, da je šla knjiga iz rok v roke in da je njena moč predvsem v občutkih, ki jih prebuja. Torej morda ni bistvena vsebina, ampak način, kako sem stvari povedala, toplina, ki jo ženske težko čutijo do sebe in jo knjiga prebuja.
Ste se zato odločili tudi za italijanski prevod?
Mislim, da imajo ženske podobne potrebe. Urednica založbe Lindau mi je rekla, da ji je knjiga blizu. Tudi prijateljice iz Nemčije so mi rekle nekaj podobnega. Nemoč pred nasiljem, nevera vase ... vsega tega ženske še zdaleč nismo rešile.
Je italijanska inačica povsem enaka izvirniku, ali je bilo treba določene stvari prilagoditi »duši« italijanskih bralk?
Ne, gre za prevod, moja hčerka Tanja se je pošteno potrudila, da bi »duh knjige« ostal izvirno močan. Nekaj malega sem spremenila na uvodnih straneh, a le zato, ker sem medtem nekatere stvari začutila drugače.
Predstavitev vaše knjige Blagor ženskam so spremljale številne delavnice, ki se jih je udeležilo na stotine žensk. Kakšen je po vaši oceni danes položaj žensk na Slovenskem? S katerimi težavami se soočajo?
Kot jaz vidim, gre za ponavljajoče težave: odnos z moškim, odnos z otroki, odnos z mamo in očetom, odnos z lastno ustvarjalnostjo. Počasi dojemamo, da je mogoče napredovati le v povezanosti. Naravno bi bilo, da bi se ženske vseh generacij povezovale in podpirale in s tem krepile možnosti vsake posebej.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava