Sobota, 20 april 2024
Iskanje

V gledališču Rossetti veliko več gledalcev

16. jun. 2014 | 18:53
Dark Theme

Podatki o prodanih vstopnicah in številu gledalcev tokrat nagrajujejo Stalno gledališče Furlanije-Julijske krajine. Gledališče Rossetti je v letošnji sezoni v skupnem izkupičku sprejelo 171.031 gledalcev, kar je za skoraj 29 odstotkov več kot v lanski sezoni (takrat je bilo 132.752 gledalcev). Dveletna kriza je očitno mimo (v sezoni 2011-12 je bilo vsega skupaj 128.000 gledalcev) in največji tržaški teater se je vrnil na raven gledališke sezone 2010-11, ko je bilo gledalcev 173.621. S tem so se seveda povečali tudi prihodki, z abonmaji in posameznimi vstopnicami je teater letos zaslužil skoraj 3,5 milijona evrov (podobno kot leta 2010-11) oziroma za 30,9 odstotka več kot lani, ko je gledališče zaslužilo le 2,7 milijona (v sezoni 2011-12 pa 2,4 milijona).
Predsednik uprave Miloš Budin je na novinarski konferenci izrazil veliko zadovoljstvo nad uspešno sezono, takoj pa je poudaril, da sam nima pri tem posebnih zaslug, ker so sezono pripravili pred njegovim prihodom. Pohvalil je umetniškega vodjo Antonia Calendo in celotno organizacijsko ter umetniško kolesje, »ki so pripeljali gledališče na raven njegovih najboljših sezon«. Vmesna kriza je bila po njegovi oceni delno posledica splošnega težkega položaja v državi, število 170.000 gledalcev pa je za mesto, kot je Trst, spoštovanja vredno. »Rossettijeva« ponudba cilja na različne okuse, po Budinovih besedah pa predstavlja proza (s 66 odstotki predstav) še vedno jedro teatra. Predsednik je izpostavil tudi novo miselnost, ki je posledica padca fizičnih, miselnih in kulturnih meja: »Spet moramo upoštevati celotno zaledje vzhodno od Trsta, za katero je to mesto svoj čas nastalo in se razvilo.« Intervju z njim lahko preberete v tiskani izdaji Primorskega dnevnika.
Antonio Calenda je izrazil veliko zadovoljstvo nad uspešno sezono, ki po številkah postavlja tržaški teater ob bok milanskega Piccolo teatro, ni pa skrival določene zagrenjenosti: »Ljubeznivo opominjam kritike, naj ne trdijo, da naše gledališče ne podpira proze. To ni res. Mi ponujamo odlične predstave, gostili smo Alessandra Gassmana, Roberta Herlitzko, Piero Degli Esposti in Kima Rossija Stuarta. Predstava o Pasoliniju pa nas je stala samo 100 evrov, zahvaljujoč številnim sodelovanjem.« Calenda je potrdil, da se ni prijavil na razpis za umetniškega vodjo. Kandidatov je 70.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava