Sreda, 03 april 2024
Iskanje

Veliki Clint Eastwood se tokrat preizkuša z muzikalom

18. jun. 2014 | 20:47
Dark Theme

Ob izidu vsakega novega filma Clint Eastwood vsakič znova napove, da bo to najbrž njegovo zadnje delo. K sreči pa se tudi vsakič znova premisli in na koncu osreči publiko z novim delom. Pri štiriinosemdesetih letih se je že petkrat z oskarjem nagrajeni režiser in igralec prvič odločil za muzikal in filmsko predelal broadwaysko glasbeno predstavo.
Zgodba pripoveduje o znanem italijansko-ameriškem kvartetu Four Season, ki se je uveljavil v šestdesetih letih prejšnjega stoletja s pesmimi, kot so Sherry, Big girls don't cry in Rag doll. Pripovedi o Frankyju, Tommyju in ostalih se je Eastwood lotil tudi zato, da bi pobliže spregovoril o newyorški italijansko-ameriški skupnosti, ko je bilo v določenih krogih veliko lažje postati kriminalec kot pa umetnik.
Frankie in Tommy sta velika prijatelja; denar si služita pri bossu Gypiju De Carlu. Frankie ima v resnici čudovit glas, ki naposled prepriča tudi samega De Carla, da investira v talentirana mladeniča. Frankie in Tommy tako z Bobom in Nickom ustanovijo skupino Four Season, ki zaslovi v svetu popa šestdesetih let.
Eastwood se je s tem delom spet posvetil glasbi, za katero ima v resnici od nekdaj izreden smisel, in dokaz za to so prav gotovo njegove številne glasbene kulise. Tokrat pa se je režiser, ki se zdaj posveča novemu delu American sniper, želel preizkusiti z zanj popolnoma novim žanrom, muzikalom. Poskus se najbrž ne bo zapisal v seznam najboljših Eastwoodovih filmskih del, vseeno pa si njegovo zadnjo zgodbo o tatičih, gangih in mladeničih, ki se v New Jerseyu spreminjajo v moške, velja ogledati.
Film so v prejšnjih dneh premierno predstavili na filmskem festivalu v Taormini na Siciliji in ga takoj nato distribuirali tudi po italijanskih kinodvoranah. V ZDA bo na sporedu čez dva dni.
Zanimivo, da bo Eastwood ta konec tedna v italijanskih kinodvoranah prisoten celo z več filmi, saj prav letos poteka tudi pomembna obletnica Leonejevega Per un pugno dollari. V restavrirani verziji je po pol stoletju film spet na ogled tudi na velikem platnu. V delu ob Eastwoodu nastopa tudi Gian Maria Volonté. (Iga)

Jersey Boys
ZDA 2014
Režija: Clint Eastwood
Igrajo: Christofer Walken, Freya Tingley, Jeremy Luke, Vincent Piazza in Francesca Eastwood
Ocena: ★★★

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava