Četrtek, 18 april 2024
Iskanje

Kasabian z novo ploščo 48:13

19. jun. 2014 | 12:29
Dark Theme

Marsikateri oboževalec angleške skupine Kasabian je prve dni junija »vihal nos« nad novim singlom Eez – eh. Pesem je namreč neke vrste dance-funky skladba, ki je na radijskih postajah že prava popevka, saj je njen ritem »preprost« in prikupen.
Teden kasneje, ko je izšla plošča 48:13, pa se je večina fenov benda iz Leicestra »pomirila« ... album ima sicer veliko elektronskih efektov, a ne samo: veliko je tudi dobrega roka, nekaj psihedelije in drugih glasbenih elementov. Sergio Pizzorno, kitarist in glavni avtor besedil, je pred nedavnim izjavil, da bo nova plošča 48:13 gotovo najboljši album angleškega benda doslej. Takih »promocijskih« izjav smo seveda že vajeni, nova plošča najbrž ni ravno najboljša doslej, je pa nedvomno na nivoju prejšnje Velociraptor!
Skupino Kasabian, eno izmed boljših in bolj znanih electro rock zasedb zadnjih let, sestavljajo že omenjeni Sergio Pizzorno, karizmatični pevec Tom Meighan, basist Chris Edwards in bobnar Ian Matthews. Fantje so ploščo posneli v Londonu, njen naslov 48:13 pa se zelo preprosto nanaša na njen čas trajanja.
Po krajšem enominutnem intru (Shiva) je na vrsti tipičen Kasabian komad: Bumblebee je namreč posrečena mešanica roka, electro efektov in psihedelije. Energična je tudi naslednja Stevie, po kratkem intermezzu (Mortis) pa lahko prisluhnemo bolj poskočni Doomsday. Ljubezen angleškega kvarteta do elektronske glasbe se najbolj pozna v najdaljšem komadu plošče, skoraj sedemminutnem Treat.
Med bolj umirjene pesmi albuma spada skladba Explodes, v kateri prav tako igrajo vidno vlogo elektronski efekti. O »radijskem« singlu Eez – eh sem že pisal, sledita še zadnja dva komada: pop space pesem Bow in zaključna balada S.P.S.
48:13 je nedvomno kvalitetna in glasbeno raznolika plošča, nekatere pesmi pa bodo bolj prišle do izraza na bodočih koncertih angleškega benda.

48:13
Kasabian
Electro rock
Sony Music Entertainment, 2014

Ocena: ★★★★★★★

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava