Nedelja, 07 april 2024
Iskanje

Ettore Schmitz kot detektiv

19. jun. 2014 | 19:32
Dark Theme

Tržaški pisatelj Ettore Schmitz, bolje poznan s psevdonimom Italo Svevo, je imel rad kriminalke in časopisne članke, ki so obravnavali črno kroniko. Zato je redno prebiral več dnevnikov, sam pa tudi napisal kriminalno pripoved Umor v Ulici Belpoggio (L’assassinio di via Belpoggio).
Alessando Mezzena Lona, kulturni urednik dnevnika Il Piccolo, je tem zgodovinskim dejstvom primešal svojo pripovedno žilico in fantazijo ter si postavil vprašanje: kaj bi se zgodilo, če bi se Ettore Schmitz preizkusil tudi v vlogi detektiva? Če bi nekega junijskega dne leta 1927 hotel v furlanski vasi Peonis odkriti vzroke smrti priljubljenega kolesarja Ottavia Bottecchie? Tistega dvakratnega zmagovalca francoskega Toura, za katerega so trdili, da »pleše na pedalih«? Nastala je tako kratka zgodba La morte danza in salita - Ettore Schmitz e il caso Bottecchia, ki so jo v sredo predstavili v tržaški knjigarni Ubik.
V pasaži Tergesteo se je v sredo zbralo veliko ljudi, z avtorjem Mezzeno Lono pa so se pogovarjali njegov novinarski kolega Pietro Spirito, založnik Simone Volpato, kustos Svevovega muzeja Riccardo Cepach ... in celo pisatelj Ettore Schmitz (v katerega se je ob tej priložnosti prelevil igralec Lorenzo Acquaviva). V sproščenem vzdušju je avtor priznal, da ga je pisanje zgodbe zelo zabavalo: če ne bi bilo tako, bi po celodnevnem pisanju v redakciji s težavo vzel v roke »svoj Ipad«, tablico, na kateri je napisal zgodbo o priljubljenem tržaškem pisatelju in kolesarju iz bližine Trevisa, ki je v doslej še nepojasnjenih razlogih umrl med vzponom proti Peonisu. Tudi za ostale junake, ki nastopajo v njej, je navdih našel v resničnih osebah, ki pa jih je Mezzena Lona oblikoval po lastni domišljiji.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava