Sreda, 24 april 2024
Iskanje

»Ne pozabite na italijanske zločine«

11. nov. 2014 | 16:41
Dark Theme

V starosti 89 let je odšel italijanski novinar Franco Giustolisi, do zadnjega je pisal in raziskoval italijanske in nemške zločine nad civilnim prebivalstvom v Italiji, Grčiji in na območju nekdanje Jugoslavije. Zlasti s svojo knjigo L’Armadio della vergogna (Omara sramote) je italijansko javnost seznanil kaj vsega so Nemci in Italijani počenjali v drugi vojni. V omari nekega zapuščenega rimskega skladišča notranjega ministrstva je odkril dokumente, zapisnike in pričevanja o v glavnem nekaznovanih grozodejstvih nacistov in fašistov. Od tod zelo posrečen naslov knjige naslov Omara sramote.
Giustolisi, ki je svojo novinarsko kariero začel pri milanskemu Il Giorno, je več kot trideset let pisal za Espresso. Znane so njegove reportaže o mafiji in o odnosih med organiziranim kriminalom in politiko, v zadnjih letih pa se je posvetil predvsem zgodovini. Motilo ga je in tudi bolelo, da uradna Italija skriva ter prikriva zločine svoje vojske v Grčiji in Jugoslaviji, in obenem, da je bil Rim tako popustljiv do nemških vojnih zločincev.
Franco Giustolisi se je v javnosti zadnjič pojavil 24. aprila v senatu, kjer ga je predsednik Pietro Grasso na predvečer praznika osvoboditve povabil, da spregovori o zamolčani italijanski polpretekli zgodovini. Ob njem je sedel vojaški tožilec Marco De Paolis, ki je nekaj dni prej v zvezi s pokoli italijanskih civilistov začel novo preiskavo proti redkim še živečim nemškim vojakom. Tudi iz tega najbrž ne bo nič, žal.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava