Petek, 29 marec 2024
Iskanje

Posledice negotovosti

19. nov. 2014 | 21:38
Dark Theme

Sandra je poročena z Manujem, ima dva otroka in službo v majhnem podjetju, ki namešča sončne panoje. Po pravici povedano je tisto službo imela, saj je njene kolege lastnik podjetja postavil pred izbiro: če glasujejo za Sandrin odpust, jih bo on nagradil z bonusom v višini tisoč evrov. Če pa tega ne bodo storili in bodo volili za Sandro in ji dali možnost, da tisto delovno mesto obdrži, jim tiste vsote seveda ne bo dal.
Sandrin problem je v resnici stara depresija, za katero je mlada ženska že ozdravela, a kljub temu, je za delodajalce premalo produktivna.
Sandra ima tako na voljo le dva dni in eno noč, da sodelavce prepriča, naj se odrečejo nagradi in ji omogočijo obdržati delovno mesto. Ves konec tedna bo preživela v družbi moža, ki jo bo spremljal od hiše do hiše in ji pomagal pri trkanju na vrata šestnajstih sodelavcev. Reakcije le teh bodo zelo različne. Nekateri bodo res na Sandrini strani, za druge pa bo tista vsota preveč mikavna, da bi se ji odpovedali in za kolegičino službo jim bo v resnici bolj malo mar.
Dokumentaristično pripovedovanje, ki je Dardennom pisano na kožo, pusta belgijska pokrajina in vse manj prisotna solidarnost v družbi, posebej dobro opisujejo problem nezaposlenosti, hkrati pa nakazujejo tudi na hude čase, ki se nam pišejo. Film bratov Dardenne je namreč nadvse aktualen in protagonistkin križev pot po domovih kolegov, ki jih prosi, da bi se zavzeli za njeno službo, je skoraj pretresljiv.
Zgodbo sta si slavna belgijska režiserja zamislila in jo napisala po številnih srečanjih z delavci, ki so izpričali svoje izkušnje z delodajalci a tudi ob uporabi kronike in časopisnih člankov, ki sta jih prebrala na to temo.
Osrednji vlogi sta tokrat zaupala njunemu stalnemu protagonistu, švicarskemu igralcu Fabriziu Rongioneju in oskarjevi nagrajenki Marion Cotillard.
Končni prizor pripoveduje o ponosu in izbiri ženske, ki pa v resnici ni svobodna odločitev, ampak nuja, ki jo zahteva čas, v katerem živimo. (Iga)

Due giorni, una notte
Režija: Jean-Pierre in Luc Dardenne
Igrata: Marion Cotillard in Fabrizio Rongione
Belgija 2014
Ocena: ★★★★ 1/2

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava