Petek, 19 april 2024
Iskanje

Tokrat božična zgodba

23. dec. 2014 | 21:16
Dark Theme

Z razvadami in tiki na katere nas je navadil Jack Nicholson a istočasno  dobro razpoložen do vseh, ki potrebujejo pomoč, se pravi celo svetniški.
St Vincent, najnovejši film Theodoreja Melfija, ki ga čudovito igra spet izredni Bill Murray je simpatična božična pravljica, pa čeprav se dogaja nekje med spomladjo in poletjem v New York.
Zgodba je seveda ganljiva, kot se za božič spodobi, pripoveduje pa o Vincentu, bivšem vojaškem oficirju v pokoju, ki se je udeležil vojne v Vietnamu, zdaj pa skrbi za ženo, ki je zaradi hude bolezni zaprta v domu za onemogle. Vincent rad pijančuje in vodi nekam razuzdano življenje, dokler se v hišo tik ob njegovi preseli mama s sinčkom, ki ga zaradi delovnih obveznosti zaupa prav robatemu sosedu. Ta bo Oliverju res pomagal pri pisanju domačih nalog, a istočasno bo dečka uvedel v svet konjskih stav, mu predstavil mlado plavolaso prijateljico, ki dela v nočnem klubu in ga naučil kako naj se tudi z nasiljem, brani starejših in močnejših sošolcev.
Deček seže zagrenjenemu varuhu do srca, pa čeprav je Vincent novo službo sprejel samo zato, ker je potreboval denar.
Na lepem pa se v Oliverjevem življenju spet pojavi oče, ki zahteva, da sin polovico časa preživi tudi v njegovi družbi, predvsem pa uporabi na sodišču Vincentove razvade kot dokaz, da je njegova bivša žena nesposobna mati.
Ko vse kaže na najhujše in Vincenta prisilno oddaljijo od Oliverja, kot češ, da mu njegova vzgoja in družba bolj škodida kot pa pomagata, se   stvari obrnejo drugače.
In to prav zato, ker mali Oliver zagleda v starem prijatelju dobrohotnega svetnika... (Iga)

St Vincent
Režija: Theodore Melfi
Igrajo: Bill Murray, Naomi Watts, Melissa McCarthy, Jeaden Lieberher in Terrence Howard
ZDA 2014
Ocena: ★★★★

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava