Petek, 19 april 2024
Iskanje

Za uvod ruska ljubezenska drama

15. jan. 2015 | 18:47
Dark Theme

Z veliko ljubezensko dramo Dve ženščiny, ki bo gledalce popeljala v 19. stoletje in na bogato rusko podeželje, se bo v petek, 16. januarja, v dvorani Tripcovich dvignil zastor nad 26. tržaškim filmskim festivalom. Največji italijanski pregled srednjeevropskega filma bo tako ob 20. uri uradno uvedel film, ki ga je režiserka Vera Glagoleva posnela po Turgenjevem literarnem delu Mesec na podeželju; v nosilni vlogi nastopa priznani angleški igralec Ralph Fiennes.
Sicer pa se bo prvi festivalski dan začel ob 15.30, ko bodo v isti dvorani predvajali nekonvencionalni film Sedmikrásky (Marjetice), ki so ga leta 1976 češke oblasti cenzurirale, režiserki Veri Chytilovi (1929-2014) pa za celih deset let prepovedali snemanje filmov. Ob 17. uri bo na vrsti dokumentarec Al doilea joc (Druga tekma), ki ga je posnel romunski režiser in stari prijatelj tržaškega festivala Corneliu Poromboiu. Dogajanje bo ob 22.30 zaokrožila premiera dokumentarca Piero Ciampi - poeta, anarchico, musicista.
Od sobote se bogato festivalsko dogajanje seli tudi v gledališče Miela, saj bo vsak dan na voljo od deset do petnajst filmov. Vstopnica za posamezno projekcijo stane 5€, dnevna karte pa 10€. Nekateri festivalski dogodki zahtevajo predhodno prijavo, na primer voden ogled po filmskem Trstu (jutri in v nedeljo ob 14.30) ter filmski brunch: v nedeljo ob 11. uri bodo namreč v dvorani Tripcovich zavrteli kultni film Doktor Živago, ki ga bodo ob 13. uri prekinili z malico. Za udeležbo bo treba odšteti 10€, prijave pa zbirajo na naslovu guestservice@alpeadriacinema.it in v dvorani Tripcovich.
Tržaški festival tudi letos sodeluje s filmskim portalom MyMoviesLive, na katerem si bo lahko prvih 300 prijavljenih ogledalo izbor festivalskih filmov.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava