Sreda, 24 april 2024
Iskanje

Po svetu korakajmo z odprtimi očmi

17. jan. 2015 | 20:53
Dark Theme

Med številnimi tematikami in realnostmi različnih vzhodnoevropskih držav bo na platnu 26. Trst film festivala zaživela tudi večplastna podoba kraškega kamna. V okviru izven tekmovalnega programa kategorije dokumentarnih filmov bodo v torek, 20. januarja, ob 15.30 v gledališču Miela predvajali dokumentarec Živeti kamen režiserja Jurija Grudna. 40-letni filmski avtor, po rodu iz Trsta, že več let kot svobodni umetnik ustvarja v Ljubljani. Navezanost na rodne kraje preveva tudi njegova prejšnja dokumentarna dela, na primer film o fotoreporterju Ediju Šelhausu (Edi Šelhaus: Bil sem zraven) ali pa o pesniku Igu Grudnu (Glasnik slovenske brežine). Njegov najnovejši dokumentarec Živeti kamen je nastal v produkciji slovenske producentske hiše Arsmedia. Podprla sta ga deželni sedež RAI in ministrstvo za kulturo Republike Slovenija.
Naslov filma Živeti kamen je zelo poveden.Kako pa bi nam posredovali bistvo njegove sporočilnosti?
Kamen je bil za naše prednike ob ribištvu skoraj edini vir zaslužka. Predvsem pa me je zanimalo posredovati trenutno stanje in kako ga danes doživljajo Kraševci. Teme sem se lotil iz zornega kota različnih panog: pogovarjal sem se z zgodovinarji, plezalci, kamnoseki, kiparji ... S scenaristom Rafaelom Vončino sva zamisel imela leta 2009. Sledila je faza idej, brušenja in piljenja. Filmski sklad je tri leta kasneje projekt sprejel in nato smo začeli snemati.
Kaj vam osebno posreduje element kamna?
Do trdega dela, kakršno je bilo delo v kamnolomih, čutim veliko spoštovanje. S svojim dokumentarnim filmom sem želel izraziti tudi spoštovanje do naših prednikov, ki so se s tem preživljali.
Katere cilje si torej predvsem zadajate z vašim ustvarjalnim delom?
Moji dokumentarni filmi govorijo predvsem o Trstu in okolici, ker sem tu odraščal in v prvi osebi doživljal problematike tega območja. Opredelil sem se za dokumentarni žanr, ker želim posredovati nek odraz časa. Z veseljem pregledujem arhivske posnetke in dojemam, kako so živeli ljudje nekoč. Vse to lahko postane zgodovinski dokument časa. Dokumentarni filmi so danes vedno bolj priljubljeni, mogoče tudi zato, ker smo se nekako že naveličali pretiranih hollywoodskih akcijskih filmov.
Tudi vaši bodoči načrti gredo v to smer?
Trenutno pripravljam dokumentarni film o kavi z naslovom Skodelica kave, ki bo ravno tako povezan s Trstom. Ne gre za delo o Ivanu Cankarju in njegovi znameniti črtici, temveč za prikaz našega mesta in sveta kave. Zanimajo me trenutni trendi, kako danes pijemo kavo, zakaj je v porastu njena uporaba, kako se je spremenil naš odnos do nje ... Vsak dan začnemo s to pijačo, ne vemo pa, kaj se za njo skriva, oziroma vemo o tem zelo malo. Menim, da je treba po svetu korakati z odprtimi očmi.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava