Sreda, 24 april 2024
Iskanje

»Zanj je delo predvsem vrednota«

17. jan. 2015 | 21:00
Dark Theme

V sklopu Tržaškega filmskega festivala, ki poteka v mestu do 22. januarja, tudi letos prirejajo filmsko tržnico When East Meets West (WEMW - Ko vzhod sreča zahod). Strokovni javnosti, v prvi vrsti filmskim producentom, bodo v hotelu Savoia Palace od danes do torka predstavili 22 kinematografskih projektov iz 13 različnih držav. Med temi bo tudi slovenski Dober dan za delo - projekt za drugi celovečerni film Martina Turka, 37-letnega tržaškega režiserja, ki živi in ustvarja v Ljubljani. Producentka bo tudi tokrat Ida Weiss - Bela film.
Dober dan za delo je bil izbran med 285 projekti: s čim mislite, da ste prepričali mednarodno žirijo selektorjev?
Zelo smo zadovoljni, da smo bili sprejeti na WEMW, saj je v nekaj letih iz majhne tržnice prerasel v pomemben dogodek, ki se ga udeležuje vse več producentov, sales agentov, selektorjev festivalov in drugih zaposlenih v filmski industriji. Sami tržaški selektorji so bili presenečeni nad letošnjim velikim številom prijavljenih projektov. Povedali so nam, da je bil Dober dan za delo eden redkih, za katerega so se vsi selektorji strinjali, da je dobro pripravljen in da je njegov koncept jasen. Resnici na ljubo smo v pripravo vložili že veliko dela in časa. Za pripravo in razvoj projekta smo namreč že pridobili tako sredstva Slovenskega filmskega centra kot evropskega programa Creative Europe Media.
Kako poteka filmska tržnica WEMW?
Glavni cilj tovrstnih tržnic je omogočiti stik med filmskimi producenti in potencialnimi partnerji, to je koproducenti, agenti, ki bi posneti film lahko prodali distributerjem, in sploh vsemi, ki bi lahko bili zainteresirani za nek film. Tržnic se zato bolj kot režiserji udeležujejo producenti. Posebnost tržaške je, da je usmerjena v avtorske filme, ki nastajajo na področju Vzhodne Evrope, vsako leto pa na njej sodeluje tudi nov teritorij; enkrat je to bila Nemčija, drugič Beneluks, letos sodeluje angleško govoreči svet. V sklopu tako imenovanih “pitching” ima vsak producent sedem minut časa, da predstavi svoj projekt, tako z besedami kot z vizualnim materialom, da sogovorniki razumejo, za kakšen tip filma gre (na primer njegove barve, lokacije, atmosfero). Sledijo pogovori in srečanja med potencialnimi partnerji. Kot rečeno, je cilj vseh sodelujočih predvsem pridobiti čim več kontaktov.
Kaj je Dober dan za delo, o čem pripoveduje?
To je drama s humornimi elementi. Njen protagonist je Andrej, 40-letni moški z nosečo ženo in sinom, ki potrebuje delo. Ko zamudi delovni pogovor in ne dobi dela, se zvrsti vrsta peripetij. To je zgodba o skromnem, skrbnem in ljubečem moškem, ki najbolj potrebuje delo: to zanj ni samo vir zaslužka, temveč tudi vrednota, brez katere ne zna živeti.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava