Nedelja, 17 marec 2024
Iskanje

O pozabljeni vojni

4. mar. 2015 | 21:09
Dark Theme

Kričanje, ustrahovanje, streljanje. Pod kroglami ruskega vojaka umre najprej mož in nato še njegova žena. Ob njiju stoji hčerka, ki v šoku pade na tla in od daleč se zdi, kot da je mrtva. V bližnji hiši devetletni fantek nemočno zre v usodo ubogih staršev in starejše sestre. V naročju drži bratca še dojenčka, ki je v tistem trenutku tako kot on izgubil mamo in očeta. Vso sceno snema z ročno kamero drug ruski vojak, ki se dela, kot da je tisti prizor nora igra.
Vojna, kot jo je francoski režiser Michael Hazanavicius iz Čečenije - pa čeprav po petnajstih letih - želel prikazati na filmskih platnih, da bi spomnil občinstvo, kaj se je takrat dogajalo navsezadnje ne tako daleč od Pariza, Berlina in Rima. Hkrati pa tudi opozoril, kaj se še danes ponavlja spet ne tako zelo daleč od nas, v Ukrajini. Francoski režiser latvijskega rodu, je tako posnel vojno zgodbo, katere protagonisti so predvsem otroci. Otroci in ženske, ki so se prav v Čečeniji izkazali kot najbolj pogumni - je še obrazložil francoski režiser glede filma, ki je tudi odprta kritika evropski zunanji politiki in njenemu mirovniškemu delovanju, takrat in danes.
Film The Search (Iskanje) je v resnici remake Tragične odisejade Freda Zinnemanna, ki je film leta 1948 postavil med ruševine Berlina ob koncu druge svetovne vojne, kjer deček, ki je prepričan, da mu je vojna pobrala mamo in očeta, sreča dobrega vojaka in ne ve, da ga v resnici mama, ki je preživela vojno taborišče, išče po vsej Evropi.
Z oskarjem nagrajeni francoski režiser Michael Hazanavicius, ki je pred dvema letoma opozoril nase s filmom The Artist, pa je Zinnemannovega vojaka nadomestil z žensko, Claire, ki dela za evropsko mirovniško organizacijo in se trudi, da bi Bruselj in svetovna javnost vzeli na znanje to kar se dogaja v Groznem. To vlogo je Hazanavicius zaupal ženi Berenice Bejo.
Film je stal dvaindvajset milijonov evrov, snemali so ga kar šest mesecev. Scene so večinoma posnete v Gruziji in tudi velik del igralcev, poleg Bejojeve in Annette Bening, je Hazanavicius poiskal v tistem prostoru. (Iga)

The search
Režija: Michael Hazanavicius
Igrajo: Bérénice Bejo, Annette Bening, Nino Kobakhidze, Nika Kipshidze in Maksim Emelyanov
Francija 2014
Ocena: ★★★

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava