Petek, 19 april 2024
Iskanje

Švedski stoner rock

5. mar. 2015 | 20:00
Dark Theme

Skupina Greenleaf je stranski glasbeni projekt kitarista švedske stoner rock skupine Dozer Tommija Holappe. Bend je nastal pred petnajstimi leti, njegovi glasbeni izdelki pa so iz leta v leto boljši. Tokrat bomo postavili pod drobnogled zadnji plošček Trails & Passes, ki je izšel maja lani.
Zasedbo Greenleaf je, kot že prej zapisano, ustanovil kitarist švedske stoner rock skupine Dozer Tommi Holappa. Bend je že od samega začetka sledil glasbenemu stilu »starejšega brata«, skupine Dozer, poleg kitarista Holappe pa so stali pevec Peter Bergstrand (član skupine Lowrider), bobnar Daniel Liden in Bangt Bäcke (ravno tako član benda Dozer). V naslednjih letih so se člani zasedbe velikokrat spremenili, le Holappa in Bäcke sta ostala vedno na svojem mestu. Danes sestavljata bend še pevec Arvid Jonsson in bobnar Sebastian Olsson. Holappa in ostali so v petnajstih letih izdali pet plošč, maja lani pa posneli svoj šesti album z naslovom Trail And Passes. Plošček je izšel s pomočjo ameriške neodvisne založbe Small Stone Records, sestavlja pa ga devet komadov za malo več kot štirideset minut poštenega roka.
Že s prvo pesmijo Our Mother Ash je takoj jasno, da se je glasbeni nivo Švedov še dodatno zvišal. Holappa si je tokrat izmislil res dober kitarski rif, ki spominja na hard rock iz sedemdesetih. Zmagovita poteza je nedvomno tudi prihod novega pevca Jonssona. Rok iz sedemdesetih igra glavno vlogo še v naslednjih Ocean Deep in Equators, medtem ko se v komadu Depth Of The Sun ritem bolj približuje stoner rocku. Podobno velja tudi za pesem Humans, nato pa nas Holappa in njegovi popeljejo v puščavo z izrednim, osemminutnim desert rock komadom With Eyes Wide Open.
Približujemo se koncu plošče, kjer nas preseneti skoraj bluz rok skladba The Drum, in še psihedelični rok pesmi Bound To Be Machines. Prava »glasbena nevihta« pa je zaključni stoner komad, ki daje plošči naslov Trails & Passes, verjetno najboljša pesem albuma. Bend Greenleaf očitno ni več »stranski« glasbeni projekt!

Trails & Passes

Greenleaf
Stoner rock
Small Stone Recordings, 2014
Ocena: ★★★★★★★ 1/2


Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava