Nedelja, 14 april 2024
Iskanje

Ameriška skupina Elder med psehedeličnimi in metal ritmi

26. mar. 2015 | 17:31
Dark Theme

Glasbeno križišče, v katerem psihedelija trči v monolitnost stoner in doom metal glasbe. Tako lahko definiramo skupino Elder, ki se je v zadnjih letih uveljavila na mednarodni heavy psych glasbeni sceni.
Tokrat torej potujemo v Združene države Amerike, točneje v Boston, od koder so doma člani zasedbe Elder. Fantje so prejšnji mesec izdali novo ploščo z naslovom Lore. Gre za tretji studijski album, izdala pa ga je neodvisna glasbena založba Stickman Records v sodelovanju z manjšo založbo Armageddon Shop. Bend se je tudi tokrat odločil za puščavske ritme stoner glasbe, pa čeprav v posebni, bolj »tegobni« verziji. Psihedelija igra seveda tudi v novi plošči glavno vlogo, veliko pa je tudi doom metala. Sound novega albuma nekoliko manj spominja na angleški legendarni bend Black Sabbath (njegov vpliv je bil bolj razviden v prejšnjih ploščkih), bolj pa na doom skupini Sleep in Electric Wizard.
Zasedbo Elder so pred skoraj desetimi leti ustanovili pevec, kitarist in pianist Nick DiSalvo, bobnar Matt Couto ter basist Chas Mitchell (danes je njegovo mesto prevzel Jack Donovan). Fantje so v relativno kratkem obdobju izdali dve studijski plošči, istoimenski prvenec Elder in Dead Roots Stirring, za sabo pa imajo tudi kar nekaj glasbenih sodelovanj, kratkih albumov in live ploščkov.
Februarja je zagledal luč nov glasbeni izdelek Lore, katerega naslov se navezuje na koncept folklore in glasbene tradicije. Novo ploščo sestavlja le pet komadov, traja pa vseeno skoraj eno uro! Najprej je na vrsti desetminutna pesem Compendium, v kateri se ritem stalno spreminja. Sledi najbolj rokerski komad Legend, takoj za njim pa pesem Lore, ki daje plošči naslov. V najdaljši skladbi albuma (kar petnajst minut!) se prepletajo tako stoner kot psych rock ritmi. Pesem se nekje na polovici umiri, nato pa stopi v ospredje »vesoljska« psihedelija, ki se pred koncem spet povrne k bolj »mračnim« distorzijam kitar. Deadweight je nekoliko hitrejša skladba, na koncu pa se z akustičnim introm začne komad Spirit At Aphelion.

Lore
Elder
Heavy psych, doom, stoner
Stickman Records/Armageddon Shop, 2015
Ocena: ★★★★★★★ 1/2







Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava