Torek, 02 april 2024
Iskanje

»Sezite po knjigah«

28. mar. 2015 | 19:26
Dark Theme

V Oficirskem krožku v Vili Italia so v petek priredili slovesen sprejem ob začetku pomladi, ki ga je pod visokim pokroviteljstvom italijanske poslanske zbornice priredilo kulturno združenje Cinzia Vitale ob podelitvi vsakoletnih nagrad zaslužnim osebnostim na področju znanosti in kulture. Srečanje, ki ga je povezovala Luisa Venturin, je uvedel pozdrav predsednika prof. Roberta Vitaleja in kratka fotografska predstavitev dejavnosti združenja in njegovega poslanstva tako doma kakor tudi na ogroženih področjih po svetu.
Slavnostnega večera so se udeležili visoki gostje, med katerimi predstavniki različnih tržaških veroizpovedi, kulturnih, znanstvenih in gospodarskih ustanov, ki podpirajo delo združenja Vitale. Letošnji nagrajenec je bil slovenski pisatelj Boris Pahor, ki »s svojim izrednim literarnim opusom ter življenjsko izkušnjo svari pred vojnami in je vedno na strani šibkejših,« kot je povedal predsednik prof. Vitale ob podelitvi nagrade, ki jo je tržaški pisatelj sprejel z veseljem ter v razgovoru s časnikarko Lauro Buccarella tudi izpostavil nevarnosti sodobnega sveta ter potrebo, da se mladi, ki jih je bilo v dvorani kar nekaj, stalno izobražujejo. »Sezite po knjigah v knjižnicah, ker se v šoli tudi o fašizmu ne boste naučili veliko.« Navezal se je tudi na sodobni čas in na svet, ki je do človeka vse bolj zahteven. Pomembnost sporočila Borisa Pahorja so gostitelji poudarjali skozi celoten potek večera.
Na svečanosti so podelili tudi tri nagrade zaslužnim osebnostim: najprej se je po telefonu iz Indije oglasil znanstvenik Mauro Giacca, ki je nagrado prejel za izjemne zasluge pri novih odkritjih, povezanih z virusom HIV, kar odpira nove možnosti za dokončno zdravljenje AIDS-a.
Priznanje za delo na področju slovenistike in primerjalne književnosti »posebej za poglabljanje avtorjev kot so Srečko Kosovel, France Balantič, Alojz Rebula, Miroslav Košuta in Boris Pahor, ki jo je definiral kot najbolj poglobljeno interpretko svojega dela,« je prejela literarna kritičarka Tatjana Rojc. Nagrado je Rojčevi izročil rektor tržaške univerze Maurizio Fermeglia. Slednjemu se je Boris Pahor v sproščenem pogovoru tudi zahvalil za prizadevanja, da bi slovenskim ustanovam namenil prostore nekdanjega sedeža tržaške Filozofske fakultete. Rojčeva je v svoji zahvali med drugim poudarila ne samo Pahorjev nauk in njegovo sporočilo, temveč tudi iskreno prijateljstvo, ki jo veže na tržaškega pisatelja.
Tretje priznanje je bilo namenjeno violinistu Renatu Zanettovichu, ki je bil leta 1933 med ustanovitelji slovite komorne zasedbe Trio di Trieste. Mojster se zaradi visoke starosti svečanosti ni mogel udeležiti, v njegovem imenu pa je nagrado dvignil sin Daniele, ki se je spominjal začetnih časov očetove komorne dejavnosti. Nagrado je izročila Generalna konzulka Republike Slovenije Ingrid Sergaš, ki je v svojem nagovoru poudarila pomen skupnega prizadevanja za medsebojno spoštovanje, širjenje visoke kulture in znanosti ter svoj občuteni poseg zaključila s poudarkom na izjemnem poslanstvu združenja Cinzia Vitale ter pomenu skupnega prizadevanja za mir med narodi in državami.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava