Ponedeljek, 15 april 2024
Iskanje

Sto devetsto

1. apr. 2015 | 17:03
Dark Theme

V prostorih Skladišča idej v Trstu je bilo v torek odprtje razstave Cento novecento, izbora stotih likovnih del iz zbirke sklada CRTrieste, katere kustosinja je Patrizia Fasolato. Gre za pomemben kulturni dogodek, ki ponuja na ogled kakovostne likovne eksponate krajevnih umetnikov iz prejšnjega stoletja. Tržaška pokrajina je organizirala razstavo s prispevkom sklada CRTrieste ter v sodelovanju z Muzejskim polom Furlanije Julijske krajine in Avtonomne dežele FJK. Predsednica Pokrajine Maria Teresa Bassa Poropat je uvodoma poudarila pomen zbirateljstva in sodelovanja med javnimi ustanovami in zasebnimi zbiratelji v prirejanju dogodkov, ki omogočajo širši publiki ogled teh edinstvenih mojstrovin. Ob razstavi je med drugim izšel lepo oblikovan spremni katalog s strokovnimi eseji številnih strokovnjakov. Ob sobotah in nedeljah pa bodo umetnostni zgodovinarji poskrbeli za vodene oglede.
Zbirka obsega v glavnem slikarska dela, grafike, risbe in kipe, ki odsevajo pomembne spremembe, ki so označevale dvajseto stoletje v pristopu do ustvarjanja in v avtonomiji likovnega izraza, vselej pa odsevajo univerzalne vrednote. Postavitev vodi gledalca po trinajstih tematskih sklopih. Od bolj izrazito figurativnih slikarskih del postopoma mimo stilizacije ter redukcije likovnih prvin vse do abstrakcije: pogledi priznanih umetnikov ponujajo gledalcu zelo raznoliko prizorišče.
V sklopu na motiviko pokrajine si lahko ogledamo tri slike slovenskih umetnikov: večje olje na platnu Avgusta Černigoja iz leta 1938, ki prikazuje tržaško nabrežje; Spacalovo olje na platnu iz leta 1954 ter značilni batik Bogdana Groma iz petdesetih let, slikarjev pogled na Prosek. Posebno lep je tudi odsek posvečen ženski figuri, od impresionističnih lahkotnih potez vse do ekspresionistične slike Miele Reine.
Razstava bo na ogled do 2. junija, vstop je prost. Predvideni so tudi ogledi palače Cassa di Risparmio, tržaškega Lloyda in palače Economo, ki jih krasijo platna večjega formata, ki prav tako pripadajo zbirki sklada CRT. Urniki vodenih ogledov in spremljevalnih predavanj so objavljeni na spletni strani Tržaške pokrajine

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava