Ponedeljek, 08 april 2024
Iskanje

Gluhonema zgodba, ki spravi v dobro voljo

1. apr. 2015 | 19:23
Dark Theme

Pri Bérlierovih so zelo glasni, v smislu, da nobenega hišnega opravila ne opravljajo v tišini in to zato, ker so Bérlierovi gluhonemi. Edina v družini, ki sliši in govori, je hčerka Paula, plavolasa najstnica, ki je tudi edina povezava med družino in svetom. Oče, mama in brat se namreč pogovarjajo samo preko znakovnega jezika. Doma v Loiri upravljajo veliko in uspešno kmetijo in tudi ob nedeljah, ko prodajajo sir na bližnji tržnici, je Paula edina, ki se lahko meni s strankami. Mlademu dekletu je sicer zaupana tudi celotna ekonomska plat kmetijske dejavnosti; Pauli telefonirajo iz banke in nanjo se obračajo tudi dobavitelji.
Njej vse to sploh ne teži in tudi, ko njen oče kljub hendikapu odloči, da bo kandidiral za župana, se Paula takoj ponudi, da mu bo pomagala kot prevajalka.
Istočasno plavolaska obiskuje licej in seveda živi čisto vsakdanje mladostniško življenje, ki ga označujejo ljubezenske in prijateljske dogodivščine.
Na lepem pa Paulin profesor glasbe opazi, da skriva dijakinja izjemen pevski talent in ji predlaga, da bi se čez par mesecev udeležila prestižne selekcije na Radio France v Parizu.
Priložnost poči kot bomba na kmetiji gluhoneme družine, ki se nikakor noče odpovedati edini družinski članici, ki ima dar besede.
Prijetna komedija, ki je v Italiji prejšnji teden zasedla šesto mesto najbolj gledanih filmov, je doma, v Franciji, pritegnila v dvorane sedem milijonov gledalcev. Ganljiva pripoved, ki ima, kot piše tudi na filmskih lepakih, velik dar, da gledalca spravi v dobro voljo, je kot za nalašč za velikonočne praznike. In to, da se loteva tudi zelo resnega argumenta, na tako prijeten in simpatičen način, je dodana vrednost, s katero znajo Francozi vselej presenetiti. (Iga)

La famiglia Bérlier
Francija 2014
Režija: Eric Lartigau
Igrajo: Louane Emera, Karin Viard, Francois Damiens
Ocena: ★★★ 1/2

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava