Sobota, 30 marec 2024
Iskanje

Slovenski gostje iz Sarajeva

28. maj. 2015 | 17:55
Dark Theme

V občinskem gledališču France Prešeren v Boljuncu bo drevi ob 19. uri na sporedu poseben celovečerni koncert. Poleg Mešanega pevskega zbora Fran Venturini in Tržaške folklorne skupine Stu ledi bo namreč nastopil tudi Mešani pevski zbor Camerata Slovenica iz Sarajeva, in sicer ob podpori Urada RS za Slovence v zamejstvu in po svetu. Obeta se torej zanimiv pevski večer, ki ga skupaj prirejata slovenski kulturni društvi Fran Venturini od Domja in Ivan Cankar iz Sarajeva.
Pred prihodom gostov iz Bosne smo se po telefonu pogovorili s predsednikom društva Cankar Samom Čolakom.
Koliko Slovencev živi v Bosni in Hercegovini?

Točnih podatkov ni. Dolgo let ni bilo popisa, in sicer od leta 1991 do lani. Podatki iz lanskega popisa pa še niso bili uradno objavljeni, tako da lahko zaenkrat govorimo samo o ocenah. V BiH naj bi nas bilo okrog 7000, v Sarajevu pa od 500 do 1000 Slovencev, čeprav to število niha, ker ljudje pridejo in grejo. Do največjega vala je vsekakor prišlo še v obdobju avstroogrskega cesarstva, ko se je v Bosno preselilo veliko Slovencev. To so bili povečini inženirji, drugi strokovnjaki ter državni uradniki, ki jih je tu čakala služba.
Kdaj so ustanovili društvo Cankar?
Delavsko kulturno društvo Cankar so ustanovili leta 1934, in sicer z namenom ohranjanja slovenske kulture, jezika ter tradicij. Delovalo pa je samo do leta 1941, ko so skoraj vsa delavska društva prepovedali. Po vojni, julija 1945, so društvo obnovili, leta 1951 pa so ga še enkrat prepovedali: tokrat so bila na udaru vsa nacionalna društva. Društvo smo vnovič obudili med vojno leta 1993.
V najslabšem trenutku ...
Da, a društvo je imelo takrat kar pomembno vlogo. Poleg kulturnih smo namreč prirejali humanitarne dejavnosti v obleganem Sarajevu. Ustanovili smo tudi šolo z dopolnilnim poukom slovenščine za otroke in odrasle, leta 1994 pa mešani pevski zbor Camerata Slovenica, ki bo v petek nastopil v Boljuncu. Lani je zbor praznoval 20-letnico in izdal priložnostni dvd.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava