Sobota, 13 april 2024
Iskanje

Življenje v Komuni

30. mar. 2016 | 20:48
Dark Theme

Kopenhagen, leta 1975. Erik in Ana sta srečno poročen par. On je arhitekt in profesor, ona pa televizijska voditeljica. Po smrti staršev podedujeta čudovito hišo v eni najlepših mestnih četrti danske prestolnice, a stavba in vrt sta prevelika, da bi si ju par lahko privoščil. Tudi zato Ani uspe prepričati moža, da se vanjo vselita s hčerko Frejo in skupino prijateljev, s katerimi bodo delili vsakdan, a tudi stroške in trud pri upravljanju tako velike posesti.
Anin predlog pade na plodna tla in njene sanje se uresničijo. Ana, Erik in prijatelji se podajo do notarja, ki črno na belem zapiše vsa pravila skupnega življenja. Kljub težavam, katerim mora skupina sostanovalcev velike komune kljubovati, načrt v glavnem uspe, vse dokler se njihovi skupini pridruži mlada Erikova študentka, ki nenapovedano seveda zmeša štrene.
Thomas Vinterberg je danski režiser mlajše generacije, ki je nase že opozoril s filmoma Festen, ki pripoveduje o praznični večerji industrijskih mogotcev, in z delom Lov, ki si je pred par leti zagotovilo oskarja za najboljši tujejezični film in s katerim se je kopenhagenski režiser dotaknil bolečine, ki jo lahko povzroči laž, a tudi posledice krive obtožbe.
VInterbergov zadnji celovečerec je hkrati njegovo daleč najbolj avtobiografsko delo, saj je otroštvo in najstniška leta, med sedmim in devetnajstim letom starosti, preživel prav v komuni in kot sam pravi, je ta film v resnici ljubezensko pismo njegovemu otroštvu.
Delo, prežeto s črnim humorjem, je Vinterberg pred nedavnim predstavil tudi gledališkemu občinstvu, in predstava je na Danskem požela neverjeten uspeh. Protagonistka Trine Dyrholm je na letošnjem berlinskem festivalu prejela srebrnega medveda za najboljšo žensko vlogo.

La comune
Danska 2016
Režija: Thomas Vinterberg
Igrajo: Trine Dyrholm, Ulrich Thomsen, Helene Reingaard
Ocena: ★★★★

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava