Četrtek, 25 april 2024
Iskanje

Race: biografski film o atletu, ki je nasprotoval Hitlerju

6. apr. 2016 | 20:17
Dark Theme

Zgodba o Jesseju Owensu, njegovih kolajnah in uspehu na olimpijskih igrah v Berlinu je obče znana, avstralski režiser Stephen Hopkins pa je s svojim zadnjim filmom spregovoril tudi o spoštovanju, športnem duhu in tudi življenjskih okoliščinah, ki jih je temnopolti Jesse pustil za sabo v zasledovanju velikih sanj.
Jesseja tako spoznamo, ko se odpravlja na univerzo v Ohio. Doma pusti majhno hčerko in zaročenko, ki je še ni poročil, pusti pa tudi številno družino: mamo, očeta, sestre in brate, ki prepričano navijajo zanj. Na univerzi Jesse sreča trenerja Larryja Snyderja, ki že takoj razume, da je mladi Owens izreden talent. Zato se mu Snyder posveti vse dokler si Jesse ne zagotovi tudi nastop v Berlinu.
Ganljiv, pa čeprav včasih didaskaličen Hopkinsonov film prikazuje tudi dileme, s katerimi se je protagonist moral soočiti pred odhodom na olimpijske igre, kjer je v osrčju nacizma pometel s konkurenco.
Kljub številnim rekordom se je Jesse še vedno čutil prikrajšanega in se zato moral odločiti, ali naj v športnem duhu odide v Berlin, ali pa pokaže solidarnost z drugimi zatiranimi temnopoltimi Američani in tekmovanje bojkotira. Člani afroameriške skupnosti ga prosijo, naj se odreče nastopu pod Hitlerjevo tribuno. Jesseju pa je seveda jasno, da če se odpravi v Evropo, se mora vrniti domov kot zmagovalec. Na atletski stezi v Berlinu spozna prijateljski in predvsem športni duh Luza Longa, ki se celo v prvi vrsti postavi, da mu omogoči eno od zmag. V filmu prepoznamo tudi pomembno damo takratnega časa, Leni Riefenstahl, ki je s kamero posnela in dokumentirala celotne olimpijske igre.
Mogoče pa še niste vedeli, da je Owens doživel veliko hujša ponižanja ob vrnitvi domov v ZDA, kot pa v dneh, ko je tekel in skakal na Hitlerjevih atletskih stezah ... (Iga)

Race – Il colore della vittoria

ZDA 2016
Režija: Stephen Hopkins
Igrajo: Stephan James, Jason Sudeikis, Jeremy Irons, William Hurt in Carice van Houten
Ocena: ★★★ 1/2


Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava