Četrtek, 18 april 2024
Iskanje

Močni emocionalni naboj Edija Žerjala

7. apr. 2016 | 19:08
Dark Theme

V sredo so v Občinski galeriji na Velikem trgu odprli slikarsko razstavo novejših del tržaškega likovnega ustvarjalca Edija Žerjala z naslovom Potovanje.
Edi Žerjal je vsestranski umetnik, tankočuten do sprejemanja različnih sugestij iz naravnega in kulturnega okolja, kateremu pripada. Raznolike izkušnje s področja vizualne umetnostni so mu dovolile, da je s časom izoblikoval bogato slikarsko govorico, ki vsebuje obenem tudi grafične prvine. Njegova dela pa označuje tudi specifična kompozicijska struktura. Likovna dela iz zadnjega ustvarjalnega obdobja gradi večplastno in se poslužuje različnih vrst posegov, kot bi želel raziskovati soočanje s spominom, ki prežema posamezne kraje, saj se po njih navdihuje in je posebej pozoren na emocije, ki mu jih vzbujajo.
Bil je Černigojev učenec in je prevzel od svojega učitelja predvsem veselje do eksperimentiranja. Rad kombinira zato različne izrazne tehnike: lepljenka mu nudi možnost za raziskovanje izraznosti posameznih površin, medtem ko je slikarski medij tisti, ki vtisne življenje njegovim slikam. Predvsem zadnji ciklus del označuje živahna mediteranska barvitost. Oblike težijo k sintezi in abstrahiranju, vsekakor pa hranijo pripovednost motiva, prepoznavne so predvsem značilnosti ahitektonskih elementov sakralnih objektov, gradov, palač. Umetnik prikliče v spomin obiskane kraje, tako postane preko ustvarjalnega posega potovanje metafora, ki prevzame gledalca prav preko močnega emocionalnega naboja.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava