Torek, 16 april 2024
Iskanje

Dvajset odtenkov »heavy« glasbe

7. apr. 2016 | 20:29
Dark Theme

O glasbenih kompilacijah navadno ne pišem, danes pa bom izjemoma predstavil prvenec italijanske neodvisne glasbene založbe iz Rima Heavy Psych Sounds Records. Ta je gotovo najboljša »heavy« italijanska založba. Gre za perspektiven glasbeni projekt, ki ga je leta 2007 ustanovil glasbenik Gabriele Fiori. Takrat je potreboval založbo za svoj bend Black Rainbows, na koncu pa se je odločil, da si bo založbo ustvaril kar sam. Tako je nastala Heavy Psych Sounds, najprej mala »domača« založba, danes pa prava glasbena ustanova. Gabriele in njegovi Black Rainbows igrajo stoner – psych rock, založba pa se ravno tako ukvarja s temi glasbenimi zvrstmi in nekaterimi različicami. V njenih vrstah dobimo skoraj 30 mednarodnih bendov, med katerimi izstopajo Američani Duel, Ukrajinci Stoned Jesus, Italijani Isaak, Švedi Throneless ter seveda Black Rainbows, najboljša italijanska stoner rock skupina. Prvi glasbeni izbor italijanske Heavy Psych Sounds Records sestavlja sedemnajst komadov, traja pa skoraj 80 minut! Plošča bo izšla ravno danes, na njej pa boste lahko prsiluhnili dobremu delu bendov, ki že vrsto let sodelujejo z založbo.
Album se začne z rokenrol pesmima, in sicer Give What You Get ameriške skupine Ape Machine in Set Me Free ravno tako ameriškega benda Banquet. Zasedbi Banquet boste lahko prisluhnili tudi v živo: v ponedeljek zvečer bodo nastopili v tržaškem klubu Tetris. Sledi Electrify, skladba Rimljanov Black Rainbows, polna kitar in fuzz efektov. Liar Behind Me italijanskega doom – sludge benda Deadsmoke je ena redkih težje »prebavljivih« pesmi plošče.
Med boljše skladbe albuma spadajo še This Old Crow ameriške skupine Duel, izrazito psihedelična We Are »E« Američanov Farflung in heavy stoner komad Fountainhead italijanske zasedbe Isaak. Poleg tega moramo omeniti še pesem 13th Floor znanega ameriškega glasbenika Nicka Oliverija in njegovih Mondo Generator. Proti koncu kompilacije pa je še čas za glasbeno mojstrovino Stormy Monday ukrajinskega benda Stoned Jesus.
Toplo svetujem!

Heavy Psych Sounds Records
Various Artists
Stoner, psihedelični rok, rokenrol
Heavy Psych Sounds Records, 2016
Ocena: ★★★★★★★★★☆

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava