Petek, 19 april 2024
Iskanje

Venturini absolutni zmagovalec

30. maj. 2016 | 20:03
Dark Theme

Ko je pred petdesetimi leti nastalo državno zborovsko tekmovanje v Vittoriu Venetu, so italijanski zbori poznali le peščico dogodkov za preverjanje svojih umetniških sposobnosti. V zadnjih letih se je število tekmovanj znatno povečalo: s kvantiteto se vzporedno sicer ni povečala tudi kvaliteta, vsak zbor pa je dobil priložnost, da se pohvali z malim ali velikim dosežkom. Zato pa niso vse nagrade enake ... vsaj v očeh poznavalcev zborovskega okolja.
Zmaga otroškega zbora Fran Venturini na jubilejnem tekmovanju v Vittoriu Venetu spada zagotovo med dosežke, ki so vredni največjega upoštevanja, in to iz več razlogov: zaradi ugleda tekmovanja in odlične strokovne žirije, zato ker je otroški zbor prekosil konkurenco mladinskih in celo odraslih zborov ter prejel najvišje absolutno točkovanje v vseh kategorijah (89,20).
Mali pevci Suzane Žerjal so bili po povprečni starosti zagotovo najmlajši tudi v kategoriji otroških in mladinskih zborov, v kateri so se pomerili s solidnimi skupinami z zahtevnimi sporedi. Zbor Venturini se je izkazal z odličnim, vsestransko dovršenim nastopom: pevci so zbrano sledili zborovodkinji in se vživeli v vsako skladbo z izjemno natančnostjo in muzikaličnostjo. Program, ki so ga predstavili, je obsegal skladbe na pravljično temo v različnih jezikih, ki so prikazale široko paleto tehničnih in izvajalskih zahtev. Ob instrumentalni spremljavi je zbor lahko kot vedno računal na celo vrsto suverenih solistov.
Slovenski zbori iz naše dežele se lahko pohvalijo še z nekaterimi dosežki. V kategoriji z avtorskim programom je mladinski zbor Emil Komel iz Gorice prejel tretjo nagrado, v kategoriji z ljudskim programom pa je tretje mesto zasedel ženski zbor Jezero iz Doberdoba. S prvim je David Bandelj pripravil sakralni spored z naslovom Poti milosti z glasbo Soderinija, Merkuja in Mendelssohna, Dario Bertinazzi pa je za svoje pevke izbral priredbe slovenskih ljudskih pesmi petih različnih avtorjev.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava